StoryEditor

Danas je 28. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

Piše D  /  08.04.2020., 10:04h

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koji je službeno osnovan 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić prisjetio u razgovoru za Radio Herceg Bosne vremena kada se osnivao HVO. 

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a, istaknuo je Šoljić.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, dodao je Šoljić ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom.

Kasnije smo se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovali smo pukovnije, zaključio je predsjednik glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić.

Večeras će u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u 17 sati  biti služena sv. Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i ista će putem TV Herceg Bosne biti prikazana u izravnom prijenosu.

Dragi branitelji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, svima vama, ali i svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a čestitam 28. obljetnicu osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, i svima Vama kao i Vašim obiteljima, neka je sretan, radostan i nadasve od dragog Boga blagoslovljen Uskrs, blagdan Uskrnuća Isusa Krista, kao temelja naše katoličke vjere, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:07