StoryEditor
popis stanovništva

Danas ćemo saznati koliko Hrvatska ima stanovnika

Piše desk  /  14.01.2022., 09:53h
Šezdeset dana nakon završetka popisa stanovništva danas ćemo saznati koliko Hrvatska ima ukupno stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, piše u petak Večernji list.

Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate popisa 2021., a kako je referentna točka popisa bio 31. kolovoza 2021., prema konceptu uobičajenog mjesta stanovanja, u popis stanovništva Hrvatske ušli su svi građani koji su uoči referentnog trenutka popisa živjeli u svom mjestu stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu dana.

"Prvi rezultati popisa 2021. sadržavaju podatke o ukupnom broju popisanih osoba te o ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, na razini Republike Hrvatske, statističkih regija 2. razine, županija, gradova, općina i naselja. Dakle prvi rezultati odnose se na podatke o tri jedinice popisa, a to su stanovništvo, kućanstva i stanovi", izavila je načelnica sektora u Državnom zavodu za statistiku Dubravka Rogić-Hadžalić. 

Ona je dodala da su prvi rezultati još podložni promjenama jer u idućem razdoblju slijedi detaljnja obrada podataka. 

Podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima bit će prikazani sve do razine naselja. Prvi put će osim podataka o stanovništvu po županijama biti objavljeni i podaci o tzv. NUTS (Nomenclature of territorial units for statistics) regijama, odnosno o broju stanovnika u panonskoj Hrvatskoj, jadranskoj, Gradu Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 13:42