StoryEditor

Dan prije suicida njemački pokrajinski ministar tražio je pomoć EU zbog koronavirusa

Piše D  /  30.03.2020., 01:03h

Prema pisanju njemačkih medija, policija je u 10:20 uz tračnice za brzi vlak kod Hochheima pronašla tijelo muškarca, a iste večeri su objavili da je riječ o Schäferu, što je izazvalo šok u njemačkom političkom miljeu i javnosti. Pronađeno tijelo se nije moglo odmah identificirati zbog teških ozljeda pa je prošlo nekoliko sati dok je policija utvrdila identitet umrlog.

Dan prije suicida pripremio priopćenje za javnost u kojem kritizira Europsku komisiju

Ovaj dugogodišnji član CDU-a bio je stabilna osoba, odgovoran i kompetentan političar kojemu je tek slijedio vrhunac karijere - premijer Hessena Volker Bouffier ga je smatrao svojim nasljednikom - tako da je njegov suicid iznenadio javnost.

O tome koliko je Schäfer držao do svog posla svjedoči i činjenica da je u petak, dan prije smrti, u ministarstvu financija Hessena pripremljeno priopćenje za javnost, u kojemu Schäfer poziva Europsku komisiju da donese bolje mjere za spas gospodarstva u pandemiji koronavirusa. Priopćenje je medijima poslano u 10:59, četrdesetak minuta nakon što je Schäferovo tijelo pronađeno, prenosi index.hr.

Brige zbog udara na gospodarstvo

Frankfurter Allgemeine Zeitung je objavio, pozvavši se na izvore iz policijske istrage, da je Schäfer ostavio oproštajnu poruku. Detaljnije informacije o sadržaju oproštajne poruke zasad nisu objavljene u njemačkim medijima.

Schäferovi najbliži suradnici su medijima rekli kako je ministar proteklih tjedana bio pod velikim pritiskom zbog gospodarske krize koju izaziva koronavirusa te da se brinuo hoće li moći odgovoriti na izazove koji su pred njim i ne razočarati građane Hessena, inače jedne od bogatijih njemačkih pokrajina, u kojoj se nalazi i Frankfurt na Majni, financijsko središte Njemačke.

Premijer Hessena: Imao je velike brige oko toga može li ispuniti očekivanja naroda

Schäferovo navodno samoubojstvo je s pandemijom koronavirusa povezao premijer Hessena Bouffier.

“Moramo pretpostaviti da se on jako brinuo. Brinuo se oko toga može li ispuniti golema očekivanja naroda, naročito kad je riječ o financijskoj pomoći. Za njega, očito, nije bilo izlaza. Postao je očajan i odlučio nas je napustiti. To nas je šokiralo. To me je šokiralo”, naveo je Bouffier jučer u priopćenju za medije i izrazio sućut Schäferovoj obitelji. Iza ministra je ostala supruga s dvoje djece.

Mediji izvještavaju da je Schäfer, koji se bavio kuhanjem kao hobijem, prije dva tjedna pomagao na pripremi dobrotvorne večere u Frankfurtu te da je već tada izgledao ispijeno. Schäfer je bio visok skoro dva metra i imao je 110 kilograma, bio je poznat po svom smislu za humor, inače rijetkoj osobini među ljudima u njemačkoj politici te kao moderni konzervativac.

Član CDU-a od 14. godine, doktor prava

U jednom intervjuu su ga pitali o njegovom odnosu prema vjeri, na što je Schäfer odgovorio: “Svoj odnos s dragim Bogom sam razjasnio. Vjerujem, ali bez potrebe da svaki dan to pokazujem drugima.”

Thomas Schäfer je rođen 1966. godine u gradiću Hemeru, a već kao 14-godišnjak se učlanio u mladež CDU-a. Završio je pravni fakultet u Marburgu, a radio je neko vrijeme u Commerzbanku u Frankfurtu. Doktorirao je pravo 1999. godine, kada je pobjedom CDU-a na pokrajinskim izborima počeo i njegov politički uspon. Imenovan je šefom kabineta pokrajinskog ministra pravosuđa, a kasnije je vodio i ured pokrajinskog premijera. Godine 2010. je postao ministar financija Hessena.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:59