Article_Top_970x250

Dan Preda: EU i dalje očekuje odgovore na Upitnik koje BiH treba dostaviti

"budite odgovorni"

Dan Preda: EU i dalje očekuje odgovore na Upitnik koje BiH treba dostaviti

lip 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Christian Dan Preda (Foto: Fena)

Nakon današnjeg sastanka Dan Preda je poručio kako Europski parlament i generalno sve institucije EU i dalje očekuju kredibilne odgovore koje BiH treba da dostavi na Upitnik a za to je, kaže, potrebno povjerenje između svih aktera koji su uključeni u mehanizam koji već postoji i uspostavljen je u državi.

Izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda prenio je podršku Europskog parlamenta predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdića u njegovim naporima da se osigura usvajanje zakona o trošarinama, a predstavnike političkih stranaka u BiH pozvao da formiraju potrebnu većinu za usvajanje tog zakona , prenosi Fena.

Na tiskovnoj konferenciji, nakon susreta u zgradi institucija BiH u Sarajevu, Dan Preda je upozorio da se radi o značajnom zakonu, ne samo iz financijskih nego i iz političkih razloga u smislu osiguravanja daljnjeg napretka na europskom putu BiH.

- Moja poruka svim predstavnicima političkih stranaka je budite odgovorni - naglasio je.

Nakon današnjeg sastanka Dan Preda je poručio kako Europski parlament i generalno sve institucije EU i dalje očekuju kredibilne odgovore koje BiH treba dostaviti na Upitnik a za to je, kaže, potrebno povjerenje između svih aktera koji su uključeni u mehanizam koji već postoji i uspostavljen je u državi. Pozvao je predstavnike različitih institucija, radnih grupa i drugih tijela da se okupe i rade na izradi i usuglašavanju konkretnih odgovora što, kako je kazao, nije nemoguće.

Po njegovim riječima u vrijeme posjete BiH, razgovarao je i s predstavnicima iz oblasti kulture o mogućnostima financiranja i drugim oblicima podrške značajnim međunarodnim festivalima u BiH te za prosinac najavio veliku izložbu u Europskom parlamentu.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula kaže kako, podaci pokazuju da je BiH, u posljednje vrijeme savladala neke prepreke koje su je dosad (prvenstveno na ekonomskom i socijalnom planu) prilično sputavale na zadovoljavanju njezinih europskih ambicija.

- Podržavamo evropski put BiH, ali bih volio osjetiti da i u BiH postoji jasan konsenzus o političkoj budućnosti ove države. To će biti lako provjerljivo na nekoliko točaka, prije svega reformski put koji je neophodan kako bi ova država napredovala - istaknuo je i podsjetio koliko je taj put složen.

Sa žaljenjem je konstatirao kako BiH jedina (od svih država koje pristupaju EU) nema parlamentarni nadzor nad postupkom pridruživanja. Upozorio je kako BiH mora uložiti napore da realizira svoje europske ambicije „jer je ovo vrijeme u kojem se postavlja ozbiljno pitanje hoće li procesi europskih integracija i procesi europskog proširenja i dalje identični procesi“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je kako šarolikost tema o kojima se danas razgovaralo pokazuje visok stepen zainteresiranosti europskih dužnosnika i institucija za stanje u BiH i regiji.

- Za nas je najvažnije što je prepoznat rad Vijeća ministara BiH kao ključnog generatora europskih integracija u ovome trenutku, da BiH ima punu podršku na europskom putu, ali da se neki procesi i aktivnosti mogu razvijati i mnogo brže - naglasio je.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250