StoryEditor

Dan kad je Hajduk u Beogradu usred rata srušio prvaka Europe

Piše D  /  08.05.2019., 05:05h

8. SVIBNJA 1991. godine Hajduk je u Beogradu osvojio Kup Maršala Tita. U finalu je igrao protiv najjače Zvezde svih vremena koja je branila naslov u Kupu, bila prvak Jugoslavije i tri tjedna kasnije postala i prvak Europe. 

Utakmica je odigrana nekoliko dana nakon masakra u Borovom Selu, a Hajduk je u Beograd pristao otputovati tek na intervenciju tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića, koji je zamolio Bijele da ipak odu i odigraju utakmicu te im za tu prigodu osigurao vojni avion koji će ih sigurno odvesti u Beograd.

Pri intoniranju jugoslavenske himne "Hej Slaveni", svi Hajdukovi igrači su gledali u pod i vidljivo bojkotirali himnu, bolje reći svi osim desnog beka, Mostarca Milija Hadžiabdića, koji ju je ponosno odslušao s desnicom na srcu. Hajdukovci su u spomen na hrvatske policajce ubijene u Borovu Selu nosili crni povez preko ruke, a sama utakmica je i na terenu prošla u mučnoj atmosferi i čestim naguravanjima.

Utakmicu je odlučio Alen Bokšić, koji je u sezoni zabio samo šest golova, ali se pokazao kada je bilo najpotrebnije. U finalu Kupa odigrao je veliku utakmicu i postigao fenomenalan gol nakon što je sam razgrnuo cijelu obranu Zvezde, ali je pošteno, kroz zajebantski osmijeh priznao: "Balun mi je malo priša priko noge, zato je i bija gol."

U 70. minuti dogodio se još jedan povijesni trenutak, jedan od onih koji će se duboko urezati u kolektivnu memoriju svih koji su gledali tu utakmicu. Siniša Mihajlović, očito bijesan i revoltiran jer je shvaćao da im trofej izmiče, s leđa na grub način udara Grgicu Kovača pa je ovaj – kako se kasnije pokazalo – morao u svlačionicu.

A na terenu je došlo do revolta igrača Hajduka. Oni su krenuli u obranu svoga suigrača, nastala je velika gužva koja je na kraju raščišćena "solomonskom" odlukom suca Fazlagića koji je pokazao crveni karton Štimcu i Mihajloviću. Pritom je ostala upamćena scena kad u gužvu ulijeće splitski Vukovarac Ante Miše koji za kosu hvata Mihajlovića (rođen je u Borovu Selu i njih dvojica su se kao mlađi družili) i odvlači ga.

Na pitanje novinara zašto je Mihajlović proganjao Štimca po terenu želeći ga slomiti, bivši izbornik Srbije je rekao:

‘‘Nisam tražio Štimca na igralištu da bih ga polomio zato što je Hrvat, već zato što me isprovocirao‘‘, objašnjavao je Mihajlović svoje divljanje te dodao prilično jezivu izjavu:

‘‘Zubima bih zaklao Štimca. Prijetio je mojoj obitelji. Rekao mi je u lice: ‘Dabogda ti pobili cijelu obitelj u Borovom Selu.‘ Zar stvarno mislite da bih izmislio tako nešto i bez razloga krenuo na njega", prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:53