StoryEditor

Dan bijelih traka: Prije 29 godina je počelo stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru

Piše D  /  31.05.2021., 08:05h

"Dan bijelih traka - 31. svibanj" će i danas biti obilježen simboličnom mirnom prosvjednom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. svibnja, zatim napadima na Kozarac 24. svibnja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. svibnja.

Zatim su 31. svibnja srpske vlasti izdale proglas kojim se Bošnjacima i Hrvatima naređuje da označe svoje stanove bijelim platnima, a na ruke stave bijele trake kako bi ih razlikovali od srpskog stanovništva.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.", poruka je koja je preko Radija Prijedor upućena svim građanima ove općine.

Tako je Prijedor "očišćen" od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine tisuća osoba je odvedeno od svojih obitelji u logore, mučeno je, silovano i na kraju veliki broj njih je i ubijen.

Preživjeli danas svojim ispovijestima oživljavaju slike iz prošlosti i podsjećaju na užasnu torturu s nadom da se više nikada ne ponovi, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 08:55