StoryEditor
Dan bez mobitela u prometu

Dan bez mobitela: Mobitel u vožnji i dalje treći uzročnik prometnih nesreća

Piše hina  /  12.11.2022., 17:05h

Mobitel je i dalje treći uzročnik prometnih nesreća u Hrvatskoj, a prosječni vozač tijekom jednog sata vožnje provede tri minute koristeći ga, upozoreno je u subotu na završnici ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu kojoj je cilj osvijestiti opasnosti takvoga ponašanja.

Uporabom mobitela u vožnji bez korištenja hands free uređaja vozači ugrožavaju vlastitu sigurnost i život, ali i život ostalih sudionika u prometu, poručeno je s konferencije za novinare u sklopu završnice kampanje koja se organizira već šestu godinu.

Kampanja je usmjerena na osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu, motociklu.

Predsjednik Hrvatske udruge managera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer je ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Službe prometne policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje automobilom bez hands free uređaja smanjuje koncentraciju. Napomenuo je i kako je biciklistima ublažavanjem zakona dopušteno korištenje jedne slušalice što, kaže, također nije najsretnije rješenje ali je bolje nego obje.

Hrvatskoj nedostaje sustavne edukacije od najranije dobi, naglasio je Huljak.

Naveo je kako prema statističkim podacima za prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu imamo smanjenje smrtno stradalih u prometnim nesrećama za desetak posto te smanjenje prometnih nesreća sa smrtno stradalima za gotovo 13 posto. No, bilježi se porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto) uz istodobno snažno povećanje prometa pogotovo u vrijeme turističke sezone, jer se sav tranzit vratio u Hrvatsku. Bitno je da policija kao nositelj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa pomalo uspijeva stvoriti sinergijsko djelovanje svih onih kojima za zadaća pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa, pa tako i Hrvatska udruga managera sigurnosti istaknuo je Huljak.

Ove je godine za doprinos u kampanji nagrađen autor prigodne pjesme Mate Landeka koji je izrazio nadu da će vozače ponukati da to ne koriste mobitel u vožnji. Nositelj projekta je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a podupiru ga Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zagreb.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2023 23:28