StoryEditor

Damir Nikšić ipak neće glasati za novu vladu u Sarajevu, poručuje da nema dovoljno Srba

Piše D  /  05.01.2021., 03:01h

On od nove parlamentarne većine traži da nacionalni sastav nove izvršne vlasti bude u skladu s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine. Kako je kazao, očekivao je da će se to dogoditi kada je potpisao smjenu aktualnog saziva koji čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Napomenuo je da Ustav obavezuje da sastav vlade bude u skladu s popisom stanovništva iz 1991. kao i Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak stanovništva na prijeratno mjesto prebivališta.

"Da li je ova vlada pokazatelj da u Sarajevu nije moguće pronaći tri eksperta iz reda srpskog naroda", pitao je Nikšić.

Smatra da je taj broj trebao biti znatno veći.

"Trebao bi taj broj biti najmanje četiri iz reda srpskog naroda", rekao je.

Prema njegovim riječima, ako se obaveza nije ranije poštivala, to ne znači da je tako trebalo biti i ovaj put.

"Smatram da je naša primarna dužnost da zaštitimo Ustav i ravnopravnost naroda. Kada, ako ne sada? Kako, ako ne primjenom Ustava", dodao je.

Nikšić je pohvalno govorio o ekspozeu mandatara Edina Forte iz Naše stranke (NS).

"Nisam protiv vlade i oduševljen sam ekspozeom, njegovom odlučnošću. Ekspoze nije populistički ako je bio samo razumljiv. S tim se slaže većina i zahvalan sam premijeru da kaže ono što mnogi nisu imali hrabrosti", ocijenio je.

Zatim je najavio da će biti suzdržan prilikom izglasavanja povjerenja novoj županijskoj vladi, osim ako njegov glas ne bude ključan.

"Jesam za ovu vladu, ali ne po cijenu Ustava i parlamentarne republike. Dužan sam biti suzdržan, osim ako će moj glas biti presudan", zaključio je Nikšić.

Prije njega je upućen veći broj komentara i pitanja drugih zastupnika. Opozicija je imala brojne oštre kritike na račun Fortinog ekspozea, prije svega SDA.

Na današnjoj sjednici županijske skupštine bi trebala biti izabrana nova izvršna vlast koju će s NS-om činiti Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:48