StoryEditor
RTV HB

Damir Džeba za Kompas: "Nametanjem Schmidtove odluke prijeti opasnost da Bošnjaci u potpunosti ovladaju Vladom FBiH"

Piše desk  /  26.04.2023., 12:21h

„Ako Christian Schmidt nametne odluku da nisu potrebna sva tri glasa za potvrđivanje Vlade Federacije to znači da Hrvati u F BiH ostaju bez političkih prava“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba.

Ističe kako je velika opasnost u tome da Bošnjaci u potpunosti ovladaju federalnom vladom, a kasnije i u svim ostalim procesima. „Nisam za rješenje u kojem bi se potpuno poništila legitimna politička volja hrvatskoga naroda to je zamka i opasnost. Trajna rješenja bi trebali donijeti domaći političari.“

Komentirajući najave ratnih sukoba na relaciji Sarajevo-Banjaluka te najave Dodika oko izlaska Srba iz institucija, policije na entitetskoj granici i neovisnost RS-a Džeba kaže kako se samo međusobno hrane. „Separatizam hrani unitarizam i ovakve izjave idu najviše na ruku Bakiru Izetbegoviću i sličnim sljedbenicima koji će krenuti ka radikalnom unitarizmu. Političke poruke koje smo mi slali za ovakve vrste sukoba jesu da je najbolji put Bosne i Hercegovine federalizam. Unitarizam koji zagovara Sarajevo je neprihvatljiv, a odcjepljenje RS-a nije realno.“ 

Džeba ističe kako politički Mostar, HDZ i HNS ne žele nasjesti na ovakve teme. „Jedini odgovor su reforme koje moramo provesti i put ka Europskoj uniji. Svako trošenje energije na ovakve teme je manje energije za stvari kojima moramo podizati životni standard i kvalitetu života u BiH“, kazao je Džeba i dodao kako treba pustiti rat, oružje i sve što pojačava sukobe među narodom. 

Komentirajući obraćanje Željka Komšića na skupu tzv. patriota i građana navodi kako je u potpunosti izgubio kompas. „U jednoj emisiji je okretao mitraljez prema Mostaru takve vrste analogija - mitraljez, metci, pucanje, Palestinci teško ga je komentirati. Neka ljudi vide. Vidi i on svoj kraj u kontekstu onoga što je zagovarao. Što su Bošnjaci dobili time što su ga izabrali? Njegova pozicija je pozicija populiste bez da je ikada išta uradio. Izabran je u inat Hrvatima“, kazao je Džeba. 

Više o svemu videu emisije Kompas. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:59