StoryEditor

Damir Džeba: Fadilov "bolestan" čin

Piše D  /  02.06.2021., 03:06h

Izaslanik Damir Džeba je za portal politika24.net kazao kako se tijekom zasjedanja 11. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH dogodio svojevrstan presedan uoči otvaranja 4. točke dnevnoga reda Prijedlog zakona o financijskog konsolidaciji zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, žurni postupak.

Prema uobičajenoj praksi i Poslovniku o radu Doma naroda PFBiH, Kolegij uvijek priprema i predlaže dnevni red zasjedanja a tako je bilo učinjeno i za ovu sjednicu.

Uoči sjednice zasjedalo je i nadležno povjerenstvo, odnosno Zakonodavno-pravno povjerenstvo, koje je dalo pozitivno mišljenje ovom prijedlogu Zakona i predložilo izaslanicima u Domu naroda da se prihvati prijedlog.

Isto tako je zasjedao i Odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, financije i proračun čiji sam član, te smo dali pozitivna mišljenja i predložili izaslanicima Doma naroda PFBiH prihvaćanje i usvajanje predmetnog zakona u žurnoj proceduri, pojašnjava Džeba.

Također je i Vlada Federacije BiH zasjedala uoči sjednice te napravila amandmane na Prijedlog zakona o financijskog konsolidaciji zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine te su na taj način postali sastavni dio predloženog Zakona.

Sve je upućivalo da tijek zasjedanja ide prema utvrđenim procedurama, usvojen je dnevni red 11. zasjedanja, od 42 nazočna izaslanika 36 je bilo za a 6 protiv (SDA), postavljana su izaslanička pitanja, razmotrene i prihvaćene tri točke dnevnoga reda, sve dok uoči samog otvaranja četvrte točke nije stiglo ‘pismo’ predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića da povlači iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o financijskog konsolidaciji zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iskusni parlamentarci ističu kako je ovakvo ponašanje svojevrstan presedan i protivno proceduri te Poslovniku o radu Vlade Federacije BiH, što treba svakako utvrditi.

Naime, Fadil Novalić se bez znanja predlagača ovog zakona, dakle Federalnog ministarstva zdravstva i ministra Vjekoslava Mandića, pa i bez znanja potpredsjednice Vlade i ministrice financija Jelke Milićević, odnosno Vlade FBiH kao kolektivnog tijela izvršne vlasti, odlučio na samovoljni i nerazumni čin povlačenja Zakona iz procedure.

Zbog ovakvog ponašanja predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović je prekinuo sjednicu i zatražio pismeno očitovanje Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića radi utvrđivanja činjeničnog stanja i je li bilo kršenja zakonskih i poslovničkih procedura radi neuobičajenog čina povlačenja zakona.

Kako smo i sumnjali, da nešto nije u redu i da nešto ‘ne štima’ potvrđeno je i dopisom nadležnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića koji je žurno odgovorio da nije uputio Vladi FBiH prijedlog za povlačenje ovog zakona, kao obrađivača ili priređivača ovog Zakona, što dokazuje samovolju i presedansko ponašanje Fadila Novalića.

Usvajanje ovog Zakona je iznimno važno za konsolidaciju javnog zdravstvenog sektora, posebice u uvjetima pandemije i iscrpljenog zdravstvenog sustava i djelatnika, te stvaranje sigurnosti pružanja zdravstvenih usluga stanovnicima cijele Federacije BiH. Ovaj Zakon je i dio preuzetih međunarodnih obveza iz Nove agende Bruxellesa u dijelu Zajedničkih socio-ekonomskih reformi 2019.-2022.

S obzirom na to da je je ministar zdravstva Mandić zbog ozbiljnosti situacije žurno odgovorio predsjedatelju Doma naroda Martinoviću, ostaje nam pričekati kako će Fadil Novalić odgovoriti i što će obrazložiti javnosti, ali i Vladi FBiH te Parlamentu FBiH, što ga je ili tko ga je natjerao da ugrozi funkcioniranje, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sustava, zdravstvenih djelatnika te na koncu i zdravlja stanovništva te spremnosti zdravstvenog sustava za moguće buduće odgovore na pandemiju.

Istina je da nijedna bolest nije zdrava, a i da naš javni zdravstveni sustav itekako treba pomoć, posebice sada u vremenu pandemije kada su iscrpljeni i zdravstveni djelatnici i infrastruktura, te bi ovaj zakon s financijskom konsolidacijom zdravstvenih ustanova pomogao ozdravljenju i spremnosti sustava.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 09:35