StoryEditor
SUM

Damir Boras novi je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Piše fena  /  02.06.2022., 16:03h

Počasni doktorat, "Doctoris Honoris Causa", najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama, dodijeljen je u četvrtak rektoru zagrebačkog sveučilišta Damiru Borasu

"Za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku na području informacijskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru, čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi", stoji u priopćenju Sveučilišta u Mostaru.

Boras je istaknuo kako ovo priznanje nije dodijeljeno samo njemu, nego kako je to priznanje i cijelom Sveučilištu u Zagrebu.

"Sveučilište u Zagrebu je u svojoj višestoljetnoj povijesti, mijenjajući imena i ustroj, nosilo i ime ‘Hrvatsko sveučilište‘ te je bilo i ostalo, a bit će i ubuduće stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga školstva, znanosti, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti. Danas se, stoga, osjećam ispunjeno i sretno, nadajući se da sam kao profesor, nastavnik i znanstvenik, kao rektor i dekan, ali i kao prijatelj Sveučilišta u Mostaru, svoju misiju dobrim dijelom i ostvario“, rekao je Boras povodom dodjele titule počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru.

Boras je objavio više od 200 znanstvenih i stručnih radova, knjiga i srednjoškolskih i visokoškolskih udžbenika iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, programiranja, e-učenja, računalne obradbe teksta i jezika, leksikografije i enciklopedistike.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić izjavio je kako je Boras prošao put od uglednog i renomiranog profesora pa sve do rektora Sveučilišta u Zagrebu.

"Jednom riječju, vizionar i utemeljitelj, Damir Boras profesor je koji ispunjava sve akademske zadatke koji su mu povjereni“, kazao je Tomić.

Stručno povjerenstvo, koje je imenovano za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru, činili su Ivica Musić kao predsjednik Povjerenstva, te članovi Marin Milković, Marko Odak, Jadranka Lasić Lazić i Iko Skoko.

"Posebno je važno istaknuti iskrenu privrženost prof. dr. sc. Damira Borasa Sveučilištu u Mostaru. Ne samo kao znanstvenik i kao nastavnik nego i kao utjecajna osoba u Republici Hrvatskoj u svojim je javnim nastupima uvijek ukazivao i ukazuje na prevažnu ulogu koju Sveučilište u Mostaru ima za opstanak hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te jasno i nedvosmisleno pozivao i poziva sve političke i ine čimbenike da mostarskomu sveučilištu pruže svekoliku pomoć i ne prestanu skrbiti o njemu“, istaknuo je dekan Filozofskoga fakulteta SUM-a Ivica Musić.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 20:23