StoryEditor
iz vlastitog iskustva

Arnaut u pismu Schmidtu: Hrvati u Kantonu Sarajevu su diskriminirani. Često im nije dozvoljeno da koriste vlastiti jezik

Piše desk  /  19.07.2022., 16:04h

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od visokog predstavnika Christiana Schmidta da ne ukida i ni na koji način ne umanjuje princip predstavljanja svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona.

Arnaut je istakao da Schmidtu piše u institucionalnom kapacitetu te da postavlja zastupničko pitanje da li visoki predstavnik namjerava nametnuti izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine na način da ukloni ili razvodni odredbu koja garantira mjesto u Domu naroda tog entiteta najmanje jednom pripadniku svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je takav izabran u skupštinu datog kantona.

"Također pišem u svom institucionalnom i osobnom kapacitetu da Vas zamolim da to ne radite. Ta odredba je emblematična za stotine godina dugu multietničku povijest BiH i utjelovljuje princip da su pripadnici konstitutivnih naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije", napisao je Arnaut, prenosi Klix.

Smatra da taj princip nije narušen ni Daytonskim ustavom, kako je to potvrđeno Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda, presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Pilav te samom odredbom Ustava FBiH.

"Molim Vas da ne napravite povijesnu grešku i nepravdu izmjenom tog principa Vašom odlukom. S jedne strane, ta odredba kodificira princip da pripadnici svakog konstitutivnog naroda mogu i trebaju predstavljati interese cijele zemlje, a ne samo svoje etničke braće. To je temeljni dio odluke u slučaju Pilav. Istovremeno, ta odredba osigurava da su konstitutivni narodi predstavljeni i u onim dijelovima zemlje u kojim im je predstavljanje najviše potrebno, a ne samo u onim u kojim su prisutni u većim procentima", naglasio je Arnaut.

Istaknuo je da zna o čemu govori te da su Hrvati u Kantonu Sarajevu diskriminirani.

"Često im nije dozvoljeno da koriste vlastiti jezik. Mojoj supruzi je bilo zabranjeno od strane Zračne luke Sarajevo da objavljuje priopćenja za javnost na svom hrvatskom jeziku, iako je bila PR tog javnog poduzeća. Bošnjaci u Livnu su suočeni s identičnom diskriminacijom. Kao i Srbi u svakom kantonu. Ti ljudi imaju posebnu potrebu za predstavljanjem, jer njihova prava nisu zagovarana od većine drugih", navedeno je u pismu koje je Arnaut uputio visokom predstavniku.

Smatra da princip čije ukidanje razmatra Schmidt, uspostavlja perfektan balans između individualnih i kolektivnih prava "sudbonosni balans na kom Bosna i Hercegovina zasniva svoj identitet stotinama godina".

"Molim Vas nemojte ugroziti taj balans potezom svoje olovke", napisao je Arnaut.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 11:49