StoryEditor

Dalija opet oplela po KGK, dotaknula se i Bandića...

Piše D  /  03.11.2018., 10:11h

- Ja nisam toliko zatečena, za mene je to još jedan primjer razotkrivanja lica predsjednice. Ustav kaže da se vanjska politika sukreira između Pantovčaka i Banskih dvora. Pozicija je trebala biti usuglašena u trenu kada je o tome predsjednica govorila u UN-u. Sama činjenica podilazi osjećajima i sentimenitma uske populacije građana jasno oslikava gdje je njena empatija na koju se često populistički poziva kada treba pokazati toplo lice. Tog toplog lica nema, to je samo maska - misli Dalija Orešković.

Komentirala je i intervju predsjednice Grabar Kitarović u kojem kritizira Vladu zbog izostanka reformi.

- Mislim da se ne radi samo o tenzijama i izgradnji pozicije predsjednice uoči izbora. Radi se o o njenom osobnom propustu. Gdje je predsjednica bila do sada, da bi reforma bila moguća, trebala je početi puno ranije. Ako je zadatak predsjednice da brine o stabilnoj državnoj vlasti, trebala je reagirati na pojavu sklapanja neprincipijelne koalicije koja proizlazi iz prijevare birača... Ako se osvrnemo na rast kluba Milana Bandića koji je pod silnim optužnicama, kakve reforme takva Vlada i parlamentarna većina smije provoditi - pitala je Orešković

Podsjeća da predsjednica, iako nema velike ovlasti, ima moralni autoritet. 

- Predsjednik ima najjači glas u državi i može stvarati određenu atmosferu. Atmosfera koju je stvorila Kolinda Grabar Kitarović posljednjih godina je bojanje države u crno - poručila je Orešković. 

Činjenicu da Grabar Kitarović dobro stoji u anketama Orešković pripisuje dobro osmišljenom političkom marketingu.

- Smiješi se, dijeli sličice, ima dobar marketing koji je približava svakodnevnom životu i emocijama građana, iza toga ne stoji ozbiljan rad i ono što bi predsjednik trebao raditi - smatra Orešković.

Oštro i po Bandiću


Komenitrajući popularnost Milana Bandića Orešković je poručila: "Gospodin Bandić raspolaže s najvećim proračunom ako pričamo o jedinicama lokalne samouprave, na takav način može osvojiti srca i novčanike ljudi. Prije svega novčanike".

Rast političke moći Milana Bandića u parlamentu, unatoč optužnicama i sudskim procesima, Orešković dijelomično pripisuje Ustavnom sudu. Podsjetila je da je Marina Lovrić Merzel, da bi izašla iz pritvora, morala dati ostavku na mjesto sisačko-moslavačke županice. 

- Kada se u situaciji našao Milan Bandić, nogometnim drbilingom pravosudnog sustava na njega se taj princip nije primijenio. Sada je u poziciji da može ucjenjivati vlast - rekla je dodavši da joj se ono što radi Milan Bandić "čini kao noćna mora i requiem svih natruha morala i svega čemu bi kao društvo trebali težiti".

Iako takvo ponašanje birači do sada nisu kažnjavali, Orešković smatra da će se to promijeniti te da će "malo po malo ta magla nestati". Kaže da je sada trenutak za poruku kako se takve stvari više ne smiju događati nikada jer u suprotnom za Hrvatsku nema budućnosti. 

Dalijini politički planovi


Orešković je otkrila i kako se ostvaruju njeni planovi za angažman u politici. Rekla je da okuplja oko sebe nove ljude koji do sada nisu sudjelovali u političkim strankama i koji nisu imali državnu funkciju koja je proizašla iz izbornih procesa. 

Osim stranke, koju će sigurno osnovati, Orešković najavljuje i političku platformu kojom bi se omogućilo stručnjacima, koji ne žele u stranku, da daju svoj doprinos u ostvarenju određenih ciljeva. 

Ističe da politika ima svoje zakonitosti i pravila te da su ona većim dijelom prljava pa da joj je jasno zašto neki stručnjaci koji bi mogli dati svoj doprinos, oklijevaju.  

Nezavisni zastupnik Marko Vučetić rekao je da je razgovarao s Orešković o suradnji, ali da će ostati nezavisan.  

- Apsolutno je u pravu, pokazao se kao kvalitetna osoba s visokim moralnim kriterijima. Dobro zapaža što u politici ne funkcionira kako treba. Dijelim njegov stav da se nakon svih ovih parlamentarnih prijevara, neka stranka koja nije bila na izborima postane parlamentarna. To našoj javnosti ne treba. Svoj postojeći društveni kapital i budući ne bih htjela graditi na takav način - rekla je Orešković za N1.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:38