StoryEditor

Dalić razriješio dvojbu: Uzima li povratnik Pivarić poziciju junaku Jedvaju?

Piše D  /  18.11.2018., 07:11h
 

Tin Jedvaj nije se naigrao lijevog beka u životu, a nije baš ni previše ovakvih utakmica imao u reprezentaciji. Iako je svojevrsni specijalist za Španjolce jer u Bordeauxu na Euru 2016. godine, kad smo također dobili, bio je među boljim protagonistima, tada kao stoper… Jeste li imali slutnju da bi mogla biti njegova večer ili je postojala zebnja kako će odigrati?

Navukla ih finta

- Protiv Engleza igrao je sjajno desnog beka. Bili smo njime iznimno zadovoljni. Bio mi je ta opcija jer dao je dva gola u zadnjih petnaest-dvadeset dana. Pun je samopouzdanja, siguran, ide, velika je razlika između njega sad i kakav je bio na Svjetskom prvenstvu. Puno je moćniji, brži, življi… U Rusiji nije sličio onome što bismo htjeli. Vidjelo se sada na treningu koliko je kvalitetniji, dobro se vidi tko je, a tko nije.

Demonstrirao je sjajan tajming dvaput na drugoj vratnici. Gotovo golgeterski. Je li to njegova samoinicijativa ili je bilo što od toga dogovoreno?

- Prvi gol dao je nakon kornera, dogovor je da on ide naprijed i da bude tamo. Luka je to sjajno odigrao, pogodio ga u glavu. Malo je pogreška Španjolaca što im je ušao na drugu vratnicu, a nitko ga ne čuva. Očito ih je navukla ta finta koju smo izveli nakon kornera pa su izašli prema lopti i ostavili drugu vratnicu nepokrivenu. Ispalo je odlično.

Kakvi su Jedvajevi dometi u karijeri?

- Otišao je mlad iz Hrvatske i to je pogreška. Po meni, to je ozbiljan problem svima koji se tako odluče. Nema dovoljno utakmica, ne igra stalno, a onda se kod njega dogodilo da se nekoliko puta ozlijedio. Sve ga je to usporilo, na neko vrijeme i zakočilo. Nije imao kontinuitet, a bez toga ne može se napraviti napredak i veliku karijeru. Daj Bože da uhvati konstantu nastupa u Bayeru i bude na nivou svojeg talenta. Bez utakmica teško.

Vrhunska brzina

Bude li nastavio uzlazno, vidite li ga jednog dana među nositeljima igre Hrvatske?

- Moramo dati šansu mlađim igračima. Oni dolaze, oni su ti. Ne smijemo biti u strahu stavljati ih. Nema teorije da se bojim dati priliku onome tko vrijedi i zaslužuje je. Dapače. Oni nam moraju biti nova energija i snaga.

S ovim je Jedvaj vjerojatno osigurao start i u Londonu.

- Imam sad tu i Pivarića, no Tina neću dirati. Međutim, trebamo dugoročno na toj poziciji ljevaka. Hvala Bogu i Strinić se oporavio, tu su i Barišić, Sosa, Leovac… Možda ga stavimo na centarfora - našalio se izbornik.

Vlašić i Brekalo ušli su dovoljno rano da imaju vremena nešto pokazati. Jeste li to planirali unaprijed?

- Bio mi je plan da ih svakako uvedem. Na treningu su pokazali vrhunsku brzinu i klasu koja može raditi prevagu. Oni su ta nova vrijednost. Kad smo malo pali, išao sam s njima. Pitanje je samo bilo koga ću zamijeniti. Rakitić je žalio na ozljedu, tako se sve slagalo da oni uđu.

Vlašić je ofenzivniji, našao se na terenu umjesto Rakitića, ali dobro je djelovao.

- Je, ali on u CSKA-a igra veznog, iza špice, ima iskustva.

Jesu li to budući nositelji igre reprezentacije?

- Sigurno. No, treba im dati šansu, a oni je sami moraju zavrijediti. Kroz klub i naše treninge. Nisu ovdje da samo da bi se navikavali, nego da uzmu jednu od glavnih uloga.

Rezultati by SofaScore

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:13