StoryEditor

‘Dalić je rekao ‘Ti ili Kale‘. Taj trening išao sam 200 na sat...‘

Piše D  /  18.08.2018., 10:08h

Mario Mandžukić vjerojatno nije mogao zamisliti bolji kraj reprezentativne karijere - sa svjetskim srebrom u ruci! A ubrzo nakon što je odlučio reći finalno zbogom ‘kockastom dresu‘, Mario je progovorio o svemu što se događalo u Rusiji, pa tako i ‘slučaju Kalinić‘, prenosi 24.sata.

- Dalić je imao naviku pojedinačno razgovarati s igračima na terenu. Dva dana uoči Nigerije, kad smo izlazili na trening, prišao mi je i kazao: "Mandžo, razmišljam da s tobom počnem utakmicu, a da u drugom dijelu uđe Kale ili da krene on, a onda u nastavku ti uđeš." Uzvratio sam mu ono što sam iskreno mislio, a to je: "Vi ste šef i vi odlučujete sve!" Na tome je ostalo, a onda sam taj trening odradio baš do daske, 200 na sat. Ne znam, možda mu je baš ta reakcija na treningu olakšala odluku o tome tko će igrati, možda nije. Kako god, otada je, nekako, sve krenulo do daske - rekao je Mandžukić za Sportske novosti i tako otkrio kako je počelo nezadovoljstvo Kalinića koji je ubrzo napustio reprezentativni kamp.

Juventusov napadač upravo je Dalića istaknuo kao ključnu figuru u uspjehu:

- Došao je u najtežem trenutku i hrabro se postavio. Od prvog nam je trena odavao iskreno uvjerenje da smo sposobni za velike stvari. Imao je gard, odisao je spremnošću na svaki boj i time nas je zarazio.

- Kemija? Mislim da je nastala kroz njegov pristup. Puno je komunicirao s nama, zajednički i ponaosob, opustio nas je i istodobno pripremao kako se postaviti. Bili smo načetog samopouzdanja, ali upravo je na tome on napravio najviše. Prije svega svojom mirnoćom, koju je prenio na nas i time smo trijumfalno prevladavali krizu kvalifikacija.

Mandžo je otkrio i tajne Dalićeve taktike.

- Nema tu neke misterije. Evo, ispričat ću vam jednu anegdotu. Nakon Perua, protiv kojeg sam bio katastrofa, bio sam ljut na sebe. Igrao sam na desnom krilu, što nije baš moja pozicija, ali opet, moraš nešto pokazati gdje god da te trener postavi. OK, nismo bili na visini zadatka kao momčad, ali ja sam primarno bio razočaran samim sobom. Kad smo se vratili u hotel i prije nego što smo se mi koji smo se vraćali kući spakirali, zamolio sam Dalića za pet minuta razgovora. Rekao sam mu iskreno što me tišti, a to je da na mjestu na koje me postavio ne mogu doprinijeti momčadi te da možda ima boljih rješenja kao primjerice Rebić, Pjaca... Nisam se žalio, samo sam konstatirao da je očito da ondje nisam od koristi.

- Eto, Dalić me saslušao i kazao da se slaže sa mnom te da ću ubuduće konkurirati za mjesto u špici. Dakle, nije rekao da ću igrati, nego da će me tamo koristiti kad budem igrao.

- To je samo jedan primjer kako smo s izbornikom funkcionirali. Dalić je osoba s kojom se može razgovarati, sasluša, uzme u obzir, iznese svoje mišljenje, a njegova je zadnja. To su dobronamjerni razgovori i zbog takvog se pristupa svi nakon njih osjećamo bolje.

Kao i ostali vatreni, Mandžukić je posebno istaknuo atmosferu u momčadi:

- Atmosfera je bila fantastična! Doduše, iako se sumnjalo, bila je u taboru reprezentacije i u prošlim prilikama dobra atmosfera, ali ovaj put posebno! Grupa je bila zajedno 45 dana, a da nije bilo jednog povišenog tona, ružne riječi, pada koncentracije na treningu, krivog pogleda ili pristupa obvezama. Osjetila se ta neka posebna vibra, da smo fokusirani na nešto veliko.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:37