StoryEditor

“Dajte Zvizdiću i treću plaću – za savjetovanje Inzka”

Piše D  /  07.11.2019., 10:11h

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH, rekao je za Nezavisne novine da su Zvizdiću malo dvije plaće, koje dobiva kao predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

“Predlažem da on dobije treću plaću, kod Inzka, kao njegov savjetnik. To su ljudi čiji je izravan rezultat njihovog rada i nerada blokada, njihova potreba da budu na više funkcija i da govore drugima što trebaju raditi. Mislim da bi se Denis Zvizdić sjajno uklopio da dobije treću funkciju, da bude Inzkov savjetnik, pa neka on prima plaću, a nama naravno mogu skinuti plaće na funkcijama koje smo dobili kao reprezenti naroda”, poručio je Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je da zastupnici nisu krivi za blokadu i da im se ne može oduzeti njihovo pravo. “Sad kad bi im netko ukinuo plaće, svaka tužba tih zastupnika bi im vratila novac. To govori koliko je to maloumno i nepromišljeno”, tvrdi Dodik.

Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, navodi da Zvizdić nema nikakvo pravo da bilo kome drži lekcije.

“Činjenica je da u praksi zemalja parlamentarnih demokracija nikad dosad nije bilo viđeno da čovjek može biti ujedno predsjedatelj zakonodavnog tijela i izvršnog tijela. On očigledno želi intervencionizam visokog predstavnika”, rekao je za “Nezavisne” Košarac te dodao da je uloga visokog predstavnika u BiH istrošena i nebitna.

S druge strane, Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA, navodi da bi visoki predstavnik mogao nametnuti takvo rješenje, koje bi se odnosilo na izmjenu članka devet Ustava BiH.

“Konkretno, trebalo bi dodati jedan novi stavak koji bi regulirao da zastupnici i izaslanici ne primaju naknadu za razdoblje kada se ne održavaju redovne sjednice. Ta intervencija bi i bila opravdana – s obzirom na to da parlamenti ne rade, onda nije ni pravedno da zastupnici primaju plaću”, rekao je Emrić za “Nezavisne”.

Zvizdić je, podsjetimo, prekjučer potvrdio da nema naznaka da će u skorije vrijeme biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer nikakvog pomaka nije bilo ni na u utorak održanoj sjednici Kolegija ovog doma, koja je u proteklih 11 mjeseci održana 10 puta.

Na novinarsko pitanje je li u redu primati plaću 11 mjeseci, a ne raditi, Zvizdić je rekao da on prima plaću u Vijeću ministara i da se slaže da je nenormalno primati plaću, a ne raditi.

“Pozivam visokog predstavnika da obustavi plaće parlamentarcima jer u ovom trenutku on to može s obzirom na to da parlament ne radi”, rekao je u utorak Zvizdić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:40