StoryEditor
srpski šef diplomacije

Dačić tvrdi da će Kurti u Bruxellesu opstruirati formiranje Zajednice srpskih općina

Piše hina  /  01.05.2023., 13:33h

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako ne vjeruje da će na pregovorima sa Prištinom u Bruxellesu 2. svibnja biti dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ustvrdivši da će kosovska strana pokušati umanjiti važnost te asocijacije na kojoj inzistira Beograd.

Nakon polaganja vijenaca na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitriju Tucoviću u povodu 1. svibnja, Dačić je rekao novinarima da bi bio "preveliki optimizam" očekivati će Priština pristati na formiranje ZSO.

On je podsjetio da je prije 10 godina na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a razmatran Briselski sporazum dviju strana kojim je, pod pokroviteljstvom EU-a, dogovoreno formiranje ZSO, a da je otad blio "25 takvih sjednica" na kojima se isto govori, ali Priština tu svoju obvezu još nije ispunila.

To mora biti prva točka u ispunjavanju onog što je dogovoreno u Ohridu, naglasio je Dačić, podsjetivši na usuglašeni Ankes europskog plana za Kosovo koji su dvije strane prihvatile 27. veljače na sastanku u Bruxellesu sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajačakom.

Srbijanski predsjenik Aleksandar Vučić i kosovski premiejr Albin Kurti sastat će se u utorak popodne u Bruxellesu s visokim dužnosnicima EU-a u nastavaku dogovora o primjeni europskog plana i Aneksa iz Ohrida, a ključna tema bi trebala biti ZSO

Nakon razgovora s Kurtijem na gospodarskom forumu u grčkom gradiću Delfima, Lajčak je predstojeći sastanak, prema izvješću agencije Tanjug, ocijenio "posebno važnim".

Dačić, pak, tvrdi da je teško reći kakvom dinamikom će biti nastavljen dijalog, optužuući Kurtija da "svakog dana izaziva nove krize", kako bi se pozornost skrenula na incidente na terenu kojima osporava mogućnosti za formiranje ZSO-a.

Dačić je ukazao da je za kosovsku stranu, kako bi spriječila formiranje ZSO, "sporno sve", pored ostalog i usuglašeno formiranje upravljačkog tima za osnivanje te asocijacije.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:28