StoryEditor
srbijanski šef diplomacije

Dačić: Republika Srpska nije samo djelo srpskog naroda, iza nje stoje SAD i velike sile

Piše desk  /  09.01.2023., 17:14h

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da proslava Dana Republike Srpske ničim ne ugrožava BiH, što važi i za njegovu današnju posjetu i prisustvo na obilježavanju 9. siječnja u Istočnom Sarajevu.

Najavljujući da danas stiže na središnju proslavu Dana Srpske u Istočnom Sarajevu, gdje će predstavljati Srbiju s ministrom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikolom Selakovićem i još nekolicinom ministara, Dačić je ukazao da ga Bošnjaci napadaju i tvrde da ruši teritorijalni integritet BiH time što ide u posjetu Srpskoj, prenosi Srna.

- Reagirao je i neki kanadski institut, odnosno izbjeglice iz BiH koje se bave pitanjima tog muslimanskog dijela BiH. Oni nas često kritiziraju da razbijamo BiH. Ako neko slavi nešto što je dio njegove povijesti, zašto bi to bilo usmjereno protiv nekoga? Zato su te optužbe potpuno neutemeljene - rekao je Dačić za Televiziju "Happy", prenosi Srna

Govoreći o odnosima Srbije i Srpske, Dačić je istaknuo da su zajedničke aktivnosti usmjerene ka onome što je nacionalni i državni interes.

On je objasnio da Republika Srpska nije samo djelo srpskog naroda, već je i daytonska tvorevina, budući da je verificirana sporazumom iza kojeg stoje SAD i velike sile.

- Nije to izmislila Republika Srpska ili neko u Beogradu, u Banjoj Luci ili na Palama. Potpisivanje Daytonskog sporazuma je bio jedini način da BiH opstane kao država. BiH se temelji na ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta. To su smislili Amerikanci. Mi to poštujemo i ne može da bude govora o tome da Srbija razbija teritorijalni integritet BiH - ukazao je Dačić.

Dačić je napomenuo da se Njemačka i ostale sile pozivaju na razne sporazume, ali tako da sve što je vezano za Srbiju i srpski narod proglašavaju greškom, pa su na osnovu toga ustanovili da je i Dayton greška i hoće da ga promijene.

- Ulazimo u rasprave koje se ne temelje na realnim osnovama. Ako je Republika Srpska definirana kao ravnopravna, po čemu Srpska na današnji dan može da ugrozi teritorijalni integritet BiH, koja je i srpska i hrvatska koliko i bošnjačka, jer je riječ o zajednici Srba, Hrvata i Bošnjaka? Mi ne gledamo negativno na razvoj BiH. Naprotiv - naglasio je Dačić.

Međutim, kako je objasnio, mnogima na Zapadu je važno kritiziraju Srbiju i srpski narod, ne vodeći računa ni o elementarnim činjenicama.

- Najnoviji primjer je potez britanske političarke, koja je u želji da kritizira Republiku Srpsku zbog današnjeg praznika, uz tu kritiku, objavila sliku Novog Pazara, i to s proslave Nove godine ili Božića. Njima je važno samo to da su upisali poen time što su kritizirala /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika - naveo je Dačić.

Dnevnik.ba

17. veljača 2024 23:48