StoryEditor

‘Da smo ranije dobili poziv, možda bi sve bilo drugačije‘

Piše D  /  11.01.2020., 12:01h

U stravičnom požaru u Domu za stare i nemoćne osobe u Andraševcu smrtno je stradalo šest osoba. Među prvima na mjestu događaja su bili vatrogasci. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić ispričao je kako se odvila intervencija, pišu 24sata.hr.

- Zatekli smo požar krovišta u razbuktaloj fazi. Vatra je zahvatila cijelu konstrukciju, cijeli objekt je bio u plamenu. Ugasili smo požar u roku deset minuta. Potom smo radili tzv. pasivno gašenje. Išlo se u sanaciju, a spašavanje ljudi više u toj fazi nije bilo moguće. To je bila velika silina požar. Temperatura je bila tolika da su na susjednom objektu popucala stakla od topline. Samo je bilo pitanje trenutka kada bi se taj požar proširio dalje - rekao je Lovrenčić.

- Vatrogasci su svoj posao obavili najbolje što su mogli. Bilo je preko 20 vatrogasaca. Pitanje je li dojava bila na vrijeme. Naša intervencija počinje trenutkom primitka dojave. Vatrogasci su došli brzo, ali požar je već bio u razbuktaloj fazi. Da je netko ranije zvao, možda bi bilo drugačije.

Došao je poziv iz centra 112. S obzirom da se radi o drvenom objektu, cijela stvar se mogla razviti u 15-20 minuta. Da je požar primijećen ranije, onda bi bilo moguće i spašavanje ranije - zaključio je Lovrenčić, piše 24sata. 

Kako je rekao zapovjednik, riječ o objektu koji nije u centru velikog mjesta i da je riječ o osobama koje nisu baš sve imale mobitele ili mogućnost da nazovu odmah.  - Ako je taj događaj primijetio netko izvana, onda je već bilo kasno - rekao je zapovjednik.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:52