StoryEditor
predsjednik HDZ 1990

Cvitanović: Za propast pregovora odgovorna je politika bošnjačkog naroda, Hrvati neće razgovarati o smanjivanju nadležnosti Doma naroda

Piše DESK  /  23.03.2022., 11:42h
Za propast pregovora kriva je politika predstavnika bošnjačkog naroda; stranaka sa sjedištem u Sarajevu da, ne bih nekoga izdvajao jer je to sličan koncept. Ako hoćete da izravno kažem, za ovaj proces je kriva SDA i predsjednik SDA koji je tražio sve moguće modalitete da se proces ne dovede do kraja, kazao je predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, u Dnevniku RTV Herceg Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Urednik Dnevnika citirao je predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a, Dragana Čovića, koji je ranije jučer rekao da je hrvatska strana prihvatila neke uvjete SDA (da bi se postigao dogovor o reformi Izbornog zakona i osiguravanja legitimnog predstavljanja Hrvata, op. Hms). Upitan koji su to uvjeti te jesu li time možda išli na štetu hrvatskog naroda, Cvitanović dodaje je od prvog dana govorio da je Dom naroda „srce zaštite BiH i srce zaštite hrvatskog naroda.“

-Bili smo spremni raditi kompromise oko izbora člana Predsjedništva; predstavnika hrvatskog naroda. Od imenice ‘Hrvat’ bili smo spremni ići u jednu širu rečenicu koja će ostati i pokazivati da je to Hrvat. Bili smo spremni na istu takvu rečenicu oko Doma naroda BiH. Predložili smo sve modalitete ‘odblokiranja procesa u FBiH’ , rekao je Cvitanović i pojasnio da je napravljen model po m kojemu nitko nikada više ne bi mogao blokirati izbor predsjednika i dva dopredsjednika FBiH, izbor sudaca Ustavnog suda FBiH, Vlade FBiH.

Suština je Dom naroda

Međutim, Cvitanović ističe da to nikada nje dovoljno.

„Pristup je takav da što god ponudite i date nećete doći do rješenja ako ne date suštinu. Suština je Dom naroda i nadležnosti Doma naroda i zaštita vitalnog nacionalnog interesa. To gdje je i u Daytonu predviđeno da će to biti srce BiH, o tome od Hrvata nitko nikada razgovarati neće“, rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 kaže da je vrlo značajni reći ove stvari zbog javnosti jer određeni pregovarači ističu da se, kao, na nešto pristalo.

„Pa da smo pristali na Dom naroda vjerojatno bi tu bio postignut i dogovor. Ovo je sve rađeno da bi se pod krinkom ‘europskih vrijednosti’ trgovalo presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te da bi se došlo do toga da Dom naroda (PFBiH) bude isto što i Vijeće naroda RS, odnosno da Hrvati u FBiH budu u položaju u kakvom su u RS-u“, rekao je Cvitanović pojasnivši da je nešto na tome tragu u nedjelju jutro ponuđeno i od međunarodnih predstavnika na tragu „kompromisa“ i vjerojatnih ucjena SDA.

-To je od nas obojice obijeno (Cvitanovića i Čovića) bez ikakve mogućnosti da se o tome raspravlja. Tu su pregovori i završeni, kazao je Izetbegović.

Venecijanska komisija potvrdila usklađenost hrvatskih prijedloga

Cvitanović je odgovorio na pitanje je li dosita Venecijanska komisija potvrdila da prijedlozi koji su dolazili s hrvatske strane ispunjavaju presude ESLJP i Ustavnog suda BiH.

„Venecijanska komisija kontinuirano, i u Neumu i u Sarajevu, sjedi za stolom, suša sve rasprave i odgovara na pitanja svih nas. Apsolutno je potvrdila da naša formulacija ‘predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i svih ostalih građana’ ispunjava presudu suda u Strasbourgu i da suci neće imati problem s tom formulacijom. Isto tako i za Dom naroda BiH te isto tako za model izbora za Predsjedništvo BiH gdje su rekli da nemaju nigdje praksu s takvim modelom, tako da nema nikakvih smetnji“, rekao je Cvitanović i dodao da je Venecijanska komisija potvrdila sve prijedloge koji su dolazili od strane Hrvata te da je sve drugo što se pojavljuje u javnom prostoru (u sarajevskoj javnosti, op. Hms) neistina.

Na ovu Cvitanovićevu tvrdnju referirao se urednik Dnevnika koji je predsjednika HDZ 1990 pitao je li istina da je Bakir Izetbegović tržio da mu Venecijanska komisija pismenim putem potvrdi da prijedlozi Hrvata ispunjavaju njihove uvjete.

„Je, tražio je napismeno i dobio je odgovor da Venecijanska komisija ne funkcionira na takav način, nego da imaju svog predstavnika koji na licu mjesta uime Venecijanske komisije obrazloži i pojasni ono što treba. I vrlo mu je jasno odgovorio“, kazao je Cvitanović.

Licemjerni Izetbegović

U Dnevniku RTV HB nakon toga je pušten kratki isječak iz jednog nedavnog Izetbegovićeva intervjua u kojem on docira o tome je li netko ili nije legitimni predstavnik naroda.

„Je li nelegitiman Hrvat koji se nije ogriješio o državu BiH, koji se nije ogriješio o svoje komšije; koji je, recimo, bio u Armiji BiH (bošnjačkoj tzv. Armiji RBiH, op. Hms), Je li njega treba isključiti; pitanje je šta je legitiman predstavnik. Po meni je ovaj itekako legitiman predstavnik i ja se upravo borim za poziciju Hrvata i Srba, pa i Bošnjaka u odnosu na ono što je radila vojska Fikreta Abdića. Za njihovu predstavljenost, za njihovu poziciju u ovome društvu. Dobit ćete svoje predstavnike u Predsjedništvu, dobit ćete Dom naroda, onako da se ne bojite da će vam netko uzeti trećinu, ali ćete moći samo sebe braniti kroz njega. Nećete moći kontrolirati život; niti u Federaciji, niti u državi“, rekao je Izetbegović.

Osvrćući se na ovu Izetbegovićevu izjavu, Cvitanović kaže da je predsjednik SDA neviđen licemjer.

„Dakle, prvo protjerate te iste Hrvate iz Sarajeva, Bihaća, Tuzle i sad bi vi, kao, štitili interese tih Hrvata iz Sarajeva, Bihaća i iz Tuzle. Te Hrvate jedino može štititi legitiman predstavnik hrvatskog naroda, a dobit će odgovor šta je legitiman, a zna on to dobro: Legitiman Hrvat je onaj kojega je većinskom voljom birao hrvatski narod, a nikako onaj kojega će nam nametnuti predstavnici većinskog naroda; nikako to ne može biti onaj koji je pucao na vlastiti narod. Pitao bih Izetbegovića je li za njega legitiman Bošnjak koji je bio pripadnik HVO-a“, rekao je Cvitanović i pojasnio da je za njega legitiman Hrvat onaj koji je uzeo pušku i branio BiH i svoj hrvatski narod kroz HVO i obranio ju.

“Podvaljuje se teza ‘Čović – HDZ’ da se ne dođe do rješenja”

Voditelj Dnevnika kazao je da se često (u sarajevskim medijima, op. Hms) poistovjećuje hrvatsko pitanje s HDZ-om BiH i Draganom Čovićem te da je Izetbegović govorio „nećemo dati Čovići, nećemo dati HDZ-u“ te da se zaboravlja na ostale hrvatske stranke.

„Zaboravlja se na narod. Ja sam ovo rekao za stolom u Sarajevu i međunarodnim predstavnicima. Ovdje nije HDZ BiH, ovdje postoji hrvatski narod i postoji više stranaka koje su onemogućene u bavljenju ozbiljnom politikom , da se natječu s HDZ-om na najvišim razinama te da ga pobjede. Ovo je licemjerno na način da gurajući jednog čovjeka i jednu stranku namjerno i svjesno umanjuju mogućnost dogovora jer su napravili percepciju u javnosti da je to tako. Sada, da bilo što urade bit će izdajnici kod vlastitog naroda. Pa nije Dragan Čović hrvatski narod. Koga ja predstavljam, 30 tisuća glasova sam ja dobio na prošlim izborima što nije nešto značajno, ali je za mene ogromna odgovornost i ogroman broj“, rekao je Cvitanović i zaključio da se namjerno podvaljuje teza ‘Dragan Čović – HDZ BiH’ da se ne bi došlo do rješenja.

Konaković ne radi za Hrvate

Osvrćući se na izjave predsjednika Naroda i pravde, Elmedina Konakovića, koji je u određenim trenucima govorio da Bošnjaci Hrvatima ne bi trebali birati predstavnike te da ne treba reducirati ovlasti Doma naroda PFBH, Cvitanović kaže da ne misli da Konaković radi u interesu Hrvata (kako pokušavaju prikazati neki SDA mediji, op. Hms).

„Ne mislim ja da tu postoji suštinska razlika u viđenju BiH. Svi oni žele BiH kao državu većinskog bošnjačkog naroda, kao građansku državu koja u suštini ne bi imala nikakve veze s građanštinom. Sve je to kako predsjednik Milanović kaže ‘duboka država’. Čaršija kreira pravila i oni se svi toga drže. Možda jedan to kaže na uljuđeniji i ljepši način , a drugi na drugačiji. Suštinsku razliku između predstavnika bošnjačkog naroda ja u ovom trenutku nisam vidio“, rekao je Cvitanović, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:01