StoryEditor

Cvitanović: Stranci koji guraju rješenja štetna za Hrvate trebaju doći do pameti

Piše D  /  04.06.2018., 02:06h

Nadam se da će dužnosnici međunarodne zajednice koji guraju rješenja koja idu na štetu hrvatskoga naroda napokon doći do pameti i odustati od takvih politika, rekao je danas za Dnevnik.ba Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 komentirajući ovotjedne susrete stranačkih čelnika s izaslanstvom Venecijanske komisije i Matthewom Palmerom, direktorom Odjela za južnu i srednju Europu u State Departmentu.

Naime, ovoga tjedna održat će se važni sastanci bh. stranačkih lidera s izaslanstvom Venecijanske komisije i g. Palmerom i to kako bi se uložio dodatni napor da se provede presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“ koja definira da pri popunjavanju Doma naroda FBiH, ali i drugih administrativno političkih razina, mora zadovoljiti načelo legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

„Očekujem da će sugestije Venecijanske komisije i utjecaj gospodina Palmera ići u pravcu da se Hrvatima osigura mogućnost legitimnog izbora političkih predstavnika kako je to i definirano presudom Ustavnoga suda BiH“, rekao je Cvitanović.

Naglasio je i kako bi u tim razgovorima trebali sudjelovati hrvatski politički predstavnici, unatoč tomu što je stav stranaka hrvatskoga narodnog sabora da se Izborni zakon ne smije mijenjati nakon što su raspisani izbori..

„Sudjelovanje ili nesudjelovanje gospodina Čovića u ovom trenutku ne znam kako bih komentirao. Smatram da svi pa i Čović trebaju sudjelovati u ovom procesu i da trebamo tražiti rješenje. Nitko od nas nema pravo odustati tragati za rješenjem problema izbora legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda“, rekao je Cvitanović te dodao kako tu mogućnost imaju druga dva konstitutivna naroda te ju trebaju imati i Hrvati.

„Nadam se da će napokon doći do pameti i oni iz međunarodne zajednice koji guraju rješenja koja bi ponovno išla na štetu hrvatskoga naroda. Isto vrijedi i za domaće čimbenike koji sudjeluju u tom procesu“, izjavio je Cvitanović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:46