Article_Top_970x250

Cvitanović: SDA nametanjem članova SIP-a želi zaobići presudu u predmetu "Ljubić", bojim se što će biti s Mostarom

"skidanje okova"

Cvitanović: SDA nametanjem članova SIP-a želi zaobići presudu u predmetu "Ljubić", bojim se što će biti s Mostarom

ožu 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izbor novih članova SIP-a pokazuje sav apsurd i nedosljednost političkih odnosa u BiH. Iz ovoga vidimo što je cilj svih bošnjačkih i dijela srpskih stranaka u zemlji, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH za Dnevnik.ba je kazao kako sinoćnji izbor nova dva srpska člana Središnjeg izbornog povjerenstva najbolje govore o tomu kakvi su odnosi koalicijskih partnera na državnoj razini.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta BiH sinoć izabrao dva nova srpska člana SIP-a BiH a produljen je mandat dvojici bošnjačkih članova ove institucije i to bez suglasnosti SNSD-a i HDZ-a BiH. Odluku su izglasali SDA i DF zajedno s SDS-om i PDP-om. Odluku nisu podržali ni zastupnici SBB-a Fahrudina Radončića, a zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH napustili su sjednicu. Ovo odlukom je dan novi mandat Suadu Arnautoviću i Ahmetu Šantiću, dok su za nove članove izabrani Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Putina, inače bliski upravo SDS-u i PDP-u.

„Izbor novih članova SIP-a pokazuje sav apsurd i nedosljednost političkih odnosa u BiH. Iz ovoga vidimo što je cilj svih bošnjačkih i dijela srpskih stranaka u zemlji. Ovim se želi zaobići presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić koja se tiče legitimnog predstavljanja. Mislim da je konačan cilj ove odluke u nekom budućem vremenu jednostavno zaobići presudu Ustavnoga suda. Očito je da do izmjena Izbornoga zakona neće doći i sad se to misli uraditi preko SIP-a. Umjesto da se riješimo ovakvih političkih problema i posvetimo se suočavanju sa ovim groznim korona virusom i s migrantskom krizom, mi se uporno bavimo političkim problemima“, rekao je Cvitanović i dodao kako BiH treba jednostavno biti država ravnopravnih konstitutivnih naroda.

„Želimo omogućiti napokon da se Hrvati pluraliziraju i da se međusobno mogu slobodno natjecati, a to je moguće samo kroz izmjene Izbornoga zakona. Zato ovo vidim i kao poruku od SDA da će se za izbore 2022. godine osloboditi okova. Mislim da će oni kroz SIP naći način kako birati izaslanike u domove naroda na način da se ne uvaži presuda Ustavnoga suda u predmetu Ljubić“, istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je rekao i kako se sada stranke HNS-a BiH moraju međusobno pokazati više poštovanja i uvažavanja na područjima u kojima su Hrvati većina.

„Trebamo sada pokazati da smo iznad dnevno-političkih i osobnih partikularnih interesa. Sada trebamo pokazati Hrvatima u BiH da smo tu zbog svoga naroda a ne radi bilo čijih interesa. Politika mora biti u službi naroda i njegova volja se mora poštovati. Mi nećemo odustati o legalnih, legitimnih, poštenih i iskrenih ciljeva. Nama ne treba sučeljavanje tamo gdje su Hrvati većina nego međusobno uvažavanje“, izjavio je.

Također, izrazio je i bojazan kako je ovo svojevrsna priprema terena za nametanja novih izbornih pravila za Mostar po mjeri SDA.

„Vrlo je moguće da će izborna pravila za Mostar donositi SIP: Kad se sve to stavi u kontekst, onda je jasno što su ciljevi ovakvog SIP-a, odnosno kakva pravila za Mostar možemo očekivati“, istaknuo je Cvitanović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba