StoryEditor

CVITANOVIĆ PORUČIO IZETBEGOVIĆU: Hrvate nitko ne može razbiti

Piše D  /  18.12.2019., 08:12h

Zaprijetio je kako će HDZ BiH sebi nanijeti štetu ukoliko bude ustrajan u zahtjevu za izmjenom Izbornog zakona BiH kao uvjetu za uspostavu Vade Federacije BiH. Na Izetbegovićeve prijetnje, u izjavi za Dnevnik RTV Herceg-Bosne, reagirao je predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dok Hrvati traže da se ispoštuje njihovo legitimno pravo, lider SDA Izetbegović, gostujući u programu Hayat televizije izjavio je kako je uvjeren da će Hrvati odustati od izmjena Izbornog zakona kao uvjeta za formiranje federalne izvršne vlasti.

– HDZ može sebi nanijeti ogromnu štetu ako počne diktirati, praviti neke ultimatume, da jedan zakon koji se odnosi na državnu razinu bude veza s federalnom razinom. Mislim da to ne bi trebali raditi i ja sam to izravno kazao gosp. Čoviću i on je takvu poruku dobio od nas sve trojice jučer. Tako da će na kraju ostati usamljen. Oni se još uvijek nadaju da će se to lako riješiti. Ja ne mislim da je to lako rješiva stvar. Da je bila lako rješiva riješili bi je u proteklih 14 godina, izjavio je Izetbegović za Hayat televiziju.

HNS ne smije, niti će odustati

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, referirajući se na Izetbegovićevu izjavu, kaže kako je licemjerno govoriti o BiH kao pravnoj državi, a ne provoditi odluke Ustavnog suda koje drže taocem ovu državu i sve njene narode.

„Hrvatski narod u BiH, od svih nas koji se bavimo politikom, koji smo u okviru HNS-a i koje narod bira u proteklim godinama, očekuje da napokon budemo dosljedni. Bez obzira na sve pozicije, moć i vlast narod želi da pokažemo da nam je najvažniji Izborni zakon i mogućnost biranja svojih predstavnika, bez mogućnosti utjecaja bilo kojeg naroda. U Federaciji govorimo o bošnjačkom narodu, u Republici Srpskoj o srpskom koji su utjecali na izbor hrvatskih predstavnika. HNS od toga, niti smije odustati, niti će odustati“, rekao je Cvitanović za Dnevnik RTV HB.

„Hrvate nitko neće razbiti“

Izetbegović je u više navrata kazao kako neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se uspostavila vlast u Federaciji BiH. Podsjećamo predsjednik SDA je nedavno za tursku novinsku agenciju Anadoliju kazao kako četverostruko malobrojniji narod neće stavljati okove većinskom narodu, a ako se to bude nastavilo bošnjaci će već na sljedećim izborima krenuti u razbijanje tih okova.

-Ako se budu stavljali okovi na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, ukloni ih, rekao je tada Izetbegović za AA.

Cvitanović tvrdi da su Hrvati i kroz Domovinski rat kazali da ih nitko ne može i neće razbiti.

„Kazali smo mi kroz prošlost, prije 25 godina u Domovinskom ratu, da Hrvate nitko neće i ne može razbiti. Pokazali smo da je BiH naša domovina i da je naša ruka pružena svima onima koji BiH smatraju državom i domovinom i hrvatskog, i bošnjačkog, i srpskog, i svih ostalih naroda. Onaj tko misli da će nekoga razbiti, povijest je pokazala da neće u tome uspjeti. Često su malobrojniji pobjeđivali mnogobrojnije. Ovdje se treba voditi politička utakmica kako bi se došlo do kompromisa i rješenja koje će donijeti iskorak državi, a ne da bude talac pojedinih politika i težnja pojedinih politika za dominacijom nad ostalim i malobrojnijim narodima na pojedinim područjima BiH“, rekao je predsjednik HDZ 1990 za RTV HB.

Valja napomenuti kako presude Ustavnog suda BiH nalažu da se kroz izmjene Izbornog zakona osigura da i Hrvati mogu birati sve svoje izaslanike u Domu naroda Parlamenta BiH i FBiH te hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a u slučaju Mostara da glas svih građana ovoga grada vrijedi isto kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave, zaključuje se u prilogu Dnevnika RTV HB, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:09