StoryEditor
izbori u jajcu

Cvitanović ponovno izabran za predsjednika HDZ 1990.: Neprihvatljivo je monopolističko ponašanje unutar HNS-a BiH

Piše hina  /  11.11.2023., 19:03h

Ilija Cvitanović u subotu je ponovno izabran za predsjednika HDZ-a 1990., druge najveće hrvatske političke stranke u BiH te je najavio odmak od najveće hrvatske stranke i rekao da na izborima za Hrvatski sabor u XI izbornoj jedinici neće poduprijeti listu HDZ-a Hrvatske.

Na Saboru stranke HDZ-a 1990. održanom u Jajcu Cvitanović je bio jedini kandidat za predsjednika stranke nastale raskolom HDZ-a BiH koju on vodi od 2015. godine.

Prema usvojenim programskim načelima HDZ 1990. će graditi neovisniju poziciju u odnosu na HDZ BiH. Te dvije stranke zajedno s drugim manjim hrvatskim strankama čine Hrvatski narodni sabor BiH u kojemu dominira HDZ BiH što iz Cvitanovićeve stranke nastoje promijeniti.

Za nas je potpuno neprihvatljivo da se drugi ponašaju na monopolistički i sebičan način u HNS-u BiH. To nećemo podržati, rekao je Cvitanović.

Dodao je kako će i dalje ova stranka imati ispruženu ruku za suradnju s drugim hrvatskim strankama, no da neće dopustiti da bilo tko iz toga hrvatskog političkog bloka ‘ima potporu predstavljati se kao jedni predstavnik hrvatskog naroda’.

Na stranačkome Saboru donesena je i odluka kako HDZ 1990. neće poduprijeti listu HDZ-a Hrvatske za sabor u XI. Izbornoj jedinici.

Ako nismo uvažen partner premijera Plenkovića, onda HDZ 1990, naš partner Hrvatski nacionalni pomak i svi ostali partneri idemo s vlastitom samostalnom listom koja će nam omogućiti predstavljanje i u Hrvatskome saboru, istaknuo je Cvitanović.

U usvojenim programskim načelima, HDZ 1990. poziva vladajuće stranke na razini države da ispune uvjete kako bi Europsko vijeće moglo odobriti otvaranje pregovora s BiH.

Ocijenili su i da su Hrvati neravnopravni u Bosni i Hercegovini te su odbacili srpske i bošnjačke politike separatizma i unitarizma koje se međusobno sukobljavaju i produbljuju krize u zemlji.

HDZ 1990. nakon posljednjih izbora predstavlja dio vlasti u entitetu Federaciji BiH, te bi trebali činiti okosnicu vlade Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu koja se tek treba uspostaviti..

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:33