StoryEditor
Predsjednik HDZ-a 1990

Cvitanović: "Nitko nema pravo staviti ni stranačke ni osobne interese ispred interesa BiH. Ključno je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka poprave"

Piše desk  /  22.01.2023., 09:41h

Sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nepromijenjen je od 2014. godine. Na čelu je kadar SDA Fadil Novalić, protiv kojeg se već neko vrijeme pred Sudom BiH vodi proces u predmetu "Respiratori", a koji se ujedno nalazi i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za "Avaz" kaže da je vlast na svim razinama potrebno što prije formirati.

Bez uvjetovanja

- To je naročito bitno nakon dobivanja statusa kandidata od Europske komisije. To je, zapravo, prvi uvjet i prva stvar koju bismo trebali uraditi jer nitko nema pravo staviti ni stranačke ni osobne interese ispred interesa BiH - kazao je Cvitanović.

Stranke osmorke i HDZ BiH potpisali su dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period do 2026. godine". Dragan Čović je tom prilikom rekao da može garantirati da će stranke okupljene oko HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), među kojima je i HDZ 1990, učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cjelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.

- Neformiranje vlasti je odgovornost svih onih koji će koristiti bilo koje resurse da onemoguće formiranje vlasti - rekao je Cvitanović.

Popraviti odnose

Dodaje da je došlo vrijeme da se odnosi među Hrvatima i Bošnjacima stabiliziraju, a koji su, nažalost, u proteklom periodu narušeni, kako među političkim predstavnicima tako i među narodima.

- Za dugoročnu stabilnost BiH su ključni kompromis i stabilnost u odnosima između hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika. Smatram da su politike u proteklom periodu povukle puno pogrešnih poteza koji su se reflektirali čak i na odnose među narodima, a ne samo među političarima. Ti odnosi se nužno i pod hitno moraju popraviti - zaključio je Cvitanović.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održana je 17. siječnja. Na sjednici su napravljene i predane liste kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, čime se i službeno krenulo u proces formiranja vlasti.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 21:00