StoryEditor

Cvitanović: Nećemo dopustiti izmjene Statuta grada Mostara bez promjene Izbornog zakona

Piše D  /  23.11.2020., 07:11h

Danas  počinjemo intezivniju izbornu kampanju za grad Mostar, gdje smo sigurni kako ćemo sa ovim ljudima koji stoje tu iza mene, a  koji imaju integritet, znanje i autoritet,  ponuditi se gradu Mostaru – kazao je Cvitanović na početku svoga obraćanja.

Zadržali smo poziciju koju smo imali i 2016. godine, te smo povećali  broj izabranih vijećnika, usprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je naša stranka prošla posljednje dvije godine. U ovom trenutku još ne možemo sa sigurnošću reći za koliko, ali broj vijećnika HDZ-a 1990 neće biti ispod 85 na području cijele BiH, što nas legitimira kao drugu stranku po snazi sa otprilike četvrtinom vijećnika među hrvatskim vijećnicima u BiH. Samostalno smo osvojili dva načelnička mjesta u općini Prozor- Rama i u Odžaku, a u koaliciji sa HNP u Tomislavgradu i načelnika općine Tomislavgrad kao i većinu u Općinskom vijeću . Ono što mi je posebno važno je da smo u koaliciji sa hrvatskim strankama u Središnjoj Bosni  osvojili općine Novi Travnik, Vitez, te  čekamo rezultate za Uskoplje, a vjerujemo kako će i u Uskoplju biti takav rezultat – kazao je Cvitanović

Nažalost, izgubili smo nekoliko načelničkih i gradonačelničkih pozicija zbog toga što nismo mogli postići dogovor sa ostalim oporbenim strankama, ali i u tim općinama sudjelovat ćemo značajno u kreiranju odluka u općinskim vijećima,  prvenstveno u gradu Livnu gdje sa partnerima u ovom trenutku imamo većinu – dodao je Cvitanović.

Još jednom želim ponoviti da čekamo dopisne glasove, a  posebno se nadam kako ćemo napokon imati izabranog Gradskog vijećnika u gradu Zenici  gdje nam u ovom trenutku nedostaje dvadesetak glasova. Vjerujemo kako će u Gradskom vijeću Zenica nakon dugo vremena biti izabran predstavnik iz reda Hrvatskog  naroda – naglasio je.

Komentirajući izbornu utakmicu za grad Mostar, Cvitanović je kazao kako HDZ 1990 ima kvalitetne kandidate na listama za zapad, jugozapad  i jug, kao i na gradskoj listi.

Želim da imamo veći legitimitet u Gradskom vijeću, nećemo dopustiti izmjene Statuta grada Mostara a da se ne promijeni Izborni zakon – poručio je Cvitanović te pozvao sve građane i građanke grada Mostara koji su nezadovoljni aktualnim stanjem, ali i sve one koji su izrazili nezadovoljstvo gospodarskom situacijom,  kao i zbog stajanja proizvodnje u Aluminiju,  te sve one koji su nezadovoljni čistoćom grada Mostara, potopljavanjem grada Mostara, da izađu na izbore i daju povjerenje kandidatima HDZ-a 1990, koji, kako je kazao Cvitanović znaju kako riješiti te probleme.

Danas kada sve češće dobivamo poruke kako će Hrvati biti zaobiđeni u Domovima naroda i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine najozbiljnije tražim od potpisnika Sporazuma u Mostaru oko izmjena Statuta grada Mostara i izmjena Izbornog zakona da taj posao dovedu do kraja, završe izmjene Izbornog zakona kako bismo po izborima u Mostaru mogli izmijeniti i Statut koji će u potpunosti uravnopraviti sve narode u BiH. Dakle, odgovornost za izmjene Izbornog zakona je na Draganu Čoviću i HDZ-u BiH kao potpisniku Sporazuma. Odgovornost je na Bakiru Izetbegoviću i na stranci SDA i nema prostora za bježanje od onoga sto je potpisano pod medijatorstvom međunarodne zajednice, administracije Europske unije i Amerike. Nećemo dopustiti nikome da manipulira Izbornim zakonom , a naša potpora na tom putu je apsolutna i neupitna –  zaključio je Cvitanović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:28