StoryEditor

Cvitanović: Možda je nekome cilj pomoću migranata narušiti balans među narodima u BiH

Piše D  /  03.06.2020., 08:06h

Kreće li BiH u novu kaotičnu situaciju i što mogu biti posljedice ovakvog stanja? O ovim i drugim temama u emisiji „Iz prve ruke“ RTV Herceg Bosne govorili su predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i politički analitičar Fadil Mandal, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tijekom svake političke krize u BiH analitičari uobičavaju kazati da je to najteža kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Komentirajući trenutak u kojem se BiH nalazi danas, Cvitanović je kazao da BiH nikada nije bila u težem političkom trenutku od onoga u kojem se nalazi danas.

„U kontinuitetu u posljednjih 15-20 godina BiH živi, preživljava, egzistira na neki način u permanentnim krizama koje projiciraju političari zarad svojih političkih i dugoročnih strateških ciljeva“, rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ-a 1990 smatra da se BiH od završetka rata do sada nikada nije našla u težoj situaciji.

„S jedne strane imamo nepromijenjen Izborni zakon, imamo nelegitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, imamo neviđen pokušaj pritiska na pravosuđe Bosne i Hercegovine, na tužiteljstvo i sud. To smatram državnim udarom.“, rekao je Cvitanović dodajući da, primjerice, pritisak koji član Predsjedništva BiH vrši na tužiteljstvo i sudove ne može nikako biti u maniri nekoga kome je glavni politički cilj članstvo u EU.

Cvitanović kaže i da je pozicija ministra sigurnosti u Vijeću ministara, s obzirom na trenutnu situaciju ključna u tom tijelu, sukladno onome što BiH očekuje u razdoblju koje je pred nama.

-Slijedi nam neviđen migrantski val. Gospodin Radončić je, očito, podnio ostavku jer nije imao podršku u ostalom dijelu Vijeća ministara, nije imao podršku u Predsjedništvu BiH da nastavi borbu protiv nelegalnih migracija kroz BiH, istaknuo je Cvitanović ocijenivši da se ne vidi kako će ta politička kriza završiti.

Predsjednik 1990 kaže da je u ovoj situaciji najgore što oni koji su najodgovorniji za ovu političku situaciju uopće nemaju viziju kako ona može završiti.

„Možda je cilj nekim političkim strukturama u BiH, bit ću potpuno otvoren, jer više nema potrebe bilo što u rukavicama reći, sve su maske pale, možda je cilj u krizi završiti neka politička pitanja koja su ostala nedovršena“, rekao je Cvitanović.

On smatra da je moguće da je nekome cilj narušiti odnose i balans među narodima u BiH odnoseći se prema nelegalnim migrantima na način da se na legalan način legitimiraju.

„Rješenje je sjesti za stol i razgovarati, rješenje je promijeniti Izborni zakon, rasteretiti odnose Hrvata i Bošnjaka jer iz Federacije ide i stabilnost i nestabilnost BiH“, rekao je Cvitanović za TV HB.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:01