StoryEditor

Cvitanović: Koplja se lome između Dodika i Izetbegovića, hrvatska pozicija jasna

Piše D  /  21.08.2019., 11:08h

"Bolje da su ušli u ovu situaciju nego da preglasavaju jedni druge. To bi nas još više vratilo unatrag. Lideri stranaka su ostavili prostor da pokušaju doći do kompromisa i nose preveliku odgovornost za ovu državu da ne bi došlo do kompromisa. Očekujem da će pokazati ozbiljnost prema svima nama i da će imati mandatara ili bar dogovor. Ja sam se bojao goreg scenarija, da će ući u konfrontacije i da će se stvari vratiti na novi početak. Ipak jednu dozu optimizma imam u sebi i vjerujem da zbog svega što se događa, i međunarodne zajednice koja se uključuje u procese rješavanja problema, i zbog ukupne situacije u okruženju, da ćemo taj minimum uraditi. Kompromis je ono što može pokrenuti procese u BiH".

Novinari N1 su ga pitali kako bi on formulirao taj dogovor.

"Što se tiče NATO puta BiH i u Europsku uniju a koji se tiče hrvatskih politika, tu nema dvojbi. Jedino ispravno - i ono što će donijeti nešto dobro BiH - jesu euroatlanske integracije. S druge strane imate jedan narod koji očito nije spreman prihvatiti u ovom trenutku na ovaj način da se taj put jasno definira i da se krene tim putem. U tom prostoru, jednom izbalansiranom izjavom u kojoj će se jasno odrediti da se ide i prema NATO-u a da se formira Vijeće ministara, da se nakon formiranja ubrzanim koracima pristupi razgovorima sa NATO-om i pristupanja k NATO-u, to je nekakva izbalansirana izjava koja bi mogla dati optimizam da se u ovoj državi može doći do dogovora", komentirao je predsjednik HDZ 1990.

O tome optužuju li se lideri stranaka međusobno za neuspjeh je rekao: 

"Ova koalicija je prilično narušila povjerenje i više nije na razini na kojoj bi trebalo biti. Pozivam i ja da se poštuje izborna volja svih naroda. Mi još nemamo ni u FBIH ni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao ni na razini Vijeća ministara vlast i jedino logično rješenje je poštivati volju naroda. Ne gleda se kako žive svi građani u BiH, u kojoj su situaciji. Iseljavanje iz BiH je nikada gore".

Cvitanović je za N1 govorio i o tome kako građani žive u HNŽ te poručio "kako se politika odnarodila od vlastitog naroda".

"Imali smo izbore za druge razine vlasti. Evidentno je da je trenutak za promjenu djelovanja svih i završetak ovih teških pitanja oko kojih se nadmećemo oko istih pitanja i kompromis je ključ za sve i za ANP i Vijeće ministara i izborni zakon", istaknuo je.

"U jednom trenutku sam vjerovao da je postignut dogovor. Posrednik je bio Wigemark koji je uložio veliki trud da pokaže da se može postići dogovor. No, nakon dan-dva svi su počeli tumačiti što je dogovoreno, i tad je bilo jasno u kojem će pravcu dogovor ići. Neka ponovo trojka sjedne i razjasne šta je dogovoreno, da napokon zatvorimo priču oko formiranja vlasti", dodao je.

O tome ko je najveći kočničar u tome da dobijemo vlast je istaknuo: "Očito je tu da se između Dodika i Izetbegovića lome koplja oko NATO puta i Vijeća ministara, a što se tiče hrvatske politike, jasno je definirana pozicija oko izbornog zakona. Promjena političkog odnosa prema vlastitom narodu treba staviti na prvo mjesto i to je zaokret koji će vratiti povjerenje".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:26