StoryEditor
Lider HDZ 1990

Cvitanović: Komšić koji se uvijek poziva na neku bh. priču i nešto ‘probosansko‘ je najveći rušitelj svega što ujedinjuje BiH

Piše desk  /  04.11.2023., 18:46h

U ovim vremenima neizvjesnosti, jako je važno održati političku stabilnost BiH. Imaju li globalna događanja potencijal ozbiljne destabilizacije naše zemlje, u emisiji Fokus RTV Herceg Bosne urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i povjesničar Domagoj Knežević.

Cvitanović je kazao da se u Mostaru u petak sastao s američkim veleposlanikom u BiH, Michaelom Murphyjem, te da su razgovarali o svim važnim stvarima koje se reflektiraju na BiH.

"Bilo je govora o funkcioniranju vlasti na svim razinama, prvenstveno na razini FBiH", kazao je Cvitanović dodajući da Hrvati kao narod te Republika Hrvatska u SAD-u imaju strateške partnere, a što se kako kaže, moglo vidjeti i iz razgovora s veleposlanikom Murphyjem.

Osvrnuo se predsjednik HDZ 1990 i na nastup člana predsjedništva BiH Željka Komšića pred Vijećem sigurnosti UN-a nazvavši ga "takozvanim, samozvanim, nelegitimni i čovjekom koji je ukrao poziciju i ruši BiH".

"Najveći rušitelj BiH si je uzeo za pravo identificirati poziciju Republike Hrvatske i Republike Srbije kao iste kada je u pitanju BiH. Jednostavno, potpuno neshvatljivo i nebosanskohercegovački. Čovjek koji se uvijek poziva na neku bh. priču i nešto ‘probosansko‘ je najveći rušitelj svega što ujedinjuje BiH", rekao je Cvitanović čestitavši hrvatskom veleposlanik pri UN-u, Ivanu Šimonoviću, koji je Vijeće sigurnosti UN-a upozorio da Komšićeva priča nema veze s odnosima u BiH.

Predsjednik HDZ 1990 kazao je da su saveznici u zaustavljanju europskog puta BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Željko Komšić rekavši da nabrojani napadaju sve one koji zagovaraju rad na 14 prioriteta koje BiH  treba ispuniti na putu ka EU.

Osvrnuo se Cvitanović i na izmjenu Izbornog zakona BiH.

-Što se tiče same promjene Izbornog zakona, ona se izgubila u priči oko europskih zakona i europskog puta. Najvažnija politička stvar za Hrvate u BiH je promjena Izbornog zakona na temelju toga da imamo tri člana Predsjedništva, temeljena na suštini BiH i preambuli Ustava, rekao je Cvitanović dodajući da se hrvatska politika u BiH često krije pod kišobranom retorike o izmjeni Izbornog zakona.

"Ispod tog kišobrana se događa iseljavanje i neodgovornost prema svom narodu", rekao je Cvitanović pojašnjavajući da je to pokriveno prevarom i krađom koju radi Željko Komšić.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 06:07