StoryEditor

Cvitanović: Koga je u Beogradu predstavljao Željko Komšić?

Piše D  /  08.10.2019., 07:10h

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, u Beogradu je nakon trilateralnog sastanka BiH - Srbija - Turska kazao da će autocesta Beograd - Sarajevo osigurati bolju komunikaciju između zemalja, te da su na sastanku govorili o drugim infrastrukturnim projektima, poput plinovoda, turskog toka, modernizacije željezničkog kolosijeka i slično, piše Direktno.hr.

"Govorili smo o tome da se očuva suradnja, mir. Riječi predsjednika Erdogana - treba izbjeći svaki etnički sukob, graditi mir, što je prihvatljivo za sve nas. Želimo to i želimo nizati uspjehe", poručio je Dodik najavivši sastanak naredne godine u Sarajevu te u Turskoj, godinu poslije toga, također u okviru trilaterale. 

Džaferović se zahvalio Vučiću na gostoprimstvu, kao i Erdoganu što sudjeluje u aktivnostima kazavši kako postoji potreba za "što intenzivnijom suradnjom između institucija BiH i Srbije", jer se "samo tako na pravi način mogu rješavati problemi", ocijenio je bošnjački član Predsjedništva BiH. 

Da na sastanku nije bilo bilateralnih pitanja između pojedinih zemalja, potvrdio je Željko Komšić. 

"Rekli smo, bilateralna pitanja ćemo otvarati u međusobnim bilateralnim susretima. Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. To jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni, povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbije, a pogotovo mi u BiH imamo interese da se realiziraju", kazao je u obraćanju Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra kako ovaj sastanak nije dobar s obzirom na to da je nejasno tko to iz BiH danas u Beogradu predstavlja bh. Hrvate. 

"Svaki dogovor i razgovor na diplomatskim razinama je dobar i poželjan, međutim, ovdje je teško oteti se dojmu da su u Beogradu uime BiH dva bošnjačka i srpski član Predsjedništva BiH. Nama svakako treba iskorak i dogovor jer nemamo vremena, ali je bolje kad su na ovakvim summitima prisutni lideri triju konstitutivnih naroda", stav je Cvitanović. 

On je dodao i da je nejasno tko ovdje predstavlja Hrvate.

"Dodik može govoriti u ime bh. Srba kao što i Džaferović može govoriti u ime Bošnjaka, ali Hrvati s pravom mogu postaviti pitanje tko njih danas predstavlja u Beogradu te koga točno predstavlja Željko Komšić", kazao je Cvitanović za Direktno. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio je zadovoljan današnjim sastankom. 

"Posebno sam zahvalan Turskoj zbog njihove stabilizirajuće uloge na Balkanu. To je važno i za godine koje su pred nama", rekao je Vučić.

Kazao je da je danas veliki dan za građane Srbije i BiH.

Govoreći o današnjem sastanku, Erdogan je kazao kako je potrebno uspostavi vlast na državnoj razini u BiH kako bi ova zemlja krenula naprijed. Dodao je i da će trilaterale biti nastavljene.

"Odlučni smo nastaviti trilateralni mehanizam. Mislim da će to zbližiti i ljude i zemlje, ali najvažnija poruka današnjeg sastanka je što se razmišlja o cijeloj regiji", poručio je turski predsjednik.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 01:35