StoryEditor

Cvitanović: Između kladionica i hrvatskih branitelja, biram branitelje!

Piše D  /  30.09.2018., 08:09h

Skupu su nazočili vodeći ljudi koalicije Hrvatsko zajedništvo, a domaćin skupa Drago Stanić – Keva pozdravio je i predstavio kandidate iz Tomislavgrada i nositelje liste iz Hercegbosanske županije za federalnu i državnu razinu, te kandidatkinju za hrvatskog člana predsjedništva,  Dianu Zeleniku.

Nakon pozdrava svim nazočnima Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ1990 i predsjednik Koalicije Hrvatsko zajedništvo obratio se nazočnim Duvnjacima:

– Dolazeći večeras u Tomislavgrad vidio sam stotine hrvatskih zastava. Sretan sam što ih vidim ali nisam sretan što se licemjeri kriju iza tih hrvatskih zastava, što ih postavljaju da bi sakrili sve ono što nisu uradili. Srce i duša su mi puni kada vidim te zastave ali sam razočaran kada ništa drugo nije ponuđeno vama niti ostalim Hrvatima i Hrvaticama u Bosni i Hercegovini izuzev folklora zastava.

– Naša politika za razliku od politike HDZ-a BiH nikada neće raditi za osobne interese. Mi nudimo program, nudimo ljude, nudimo ideje, nudimo obraz i karakter i uvijek ćemo raditi za dobrobit naroda, a nikada nismo i nećemo izdati svoj hrvatski narod“, kazao je Cvitanović i nastavio:

– Koja su nam obećanja ponudili prije četiri godine? Kanal na hrvatskom jeziku! Ivo Miro Jović ga kopa i sad od 1998. kopa preko Ivana i nikada neće biti iskopan dok ga oni budu kopali! Ponudili su nam izmjene izbornoga zakona. Za mene su izmjene izbornoga zakona od strateškog nacionalnog interesa jer ne treba Bošnjak birati Hrvatu člana predsjedništva. Neće i ne smije! Pozivam i ovim putem večeras da se ne miješa u izbor! Nije Željko Komšić hrvatski kandidat. Ne može biti hrvatski kandidat onaj koji taj narod ne voli.

– Je li ikada postojala veća socijalna nepravda? Je li ikada postojala klasna razlika među ljudima, među Hrvatima? Je li ikada postojala veća stega i strah? Pa slobodniji smo bili 50-tih godina, u vrijeme Tita, slobodniji su u Sjevernoj Koreji! Kroz dvogled gledaju tko s kim pije kavu! Pa, je li nam treba da se bojimo tko će me vidjeti s Ilijom na kavi? Ako nam to treba, spreman sam odustati! Ja sam siguran da ne treba. Mi trebamo apsolutnu promjenu.

Ilija Cvitanović, predsjednik Koalicije Hrvatsko zajedništvo predstavio je deset programskih smjernica od kojih je svaka važna za opstanak hrvatskoga naroda u BiH, a prema njegovim riječima, za opstanak hrvatskog bića u BiH ključna je majka i zbog toga će se kada uđu u vlast založiti se za naknadu majkama rodiljama, a sredstva za to, kazao je, lako je iznaći jer neće krasti, nego novac usmjeriti na demografsku obnovu.

– Svaka majka s troje djece imat će mjesečna primanja od 500 KM do punoljetnosti najmlađega djeteta, majke s četvero djece imat će mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće u F BiH, a majke s petero i više djece moći će birati hoće li raditi ili biti majka i kao takva imati sva prava koja proizlaze iz radnog odnosa.

– Znamo da su za ovo potrebna enormna sredstva, ali znajući da se godišnje u BiH ukrade više od dvije miljarde maraka na svim razinama, znam da postoje ta sredstva. Oporezovat ćemo one koji najviše imaju. Između kladionica i hrvatskih branitelja biram branitelje. Ne biram one koji imaju enormno, ne biram one koji iz sjene kreiraju političke odnose. Biram majku i učinit ću sve da ostane ovdje i da živi ovdje.

– Poručujem vam večeras: dosta je više pogrešnih politika, straha, jednoumlja, odlaska najmilijih u bijeli svijet. Pokrenite se, zbacimo zlo s vlasti, nisam se pokolebala ’92. Pod kišom granata i snajperskih hitaca bila sam uz svoj hrvatski narod, neću se pokolebati ni danas“, kazala je Diana Zelenika, kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH na završnom skupu Koalicije Hrvatsko zajedništvo. Svoj govor završila je riječima:

– Poručujem im: mi se ne bojimo suočiti s licem zla i pozivam vas zakoračimo iz tame u svjetlost, izađimo 7. listopada na izbore i pobijedimo zlo zajedno. Koračajmo naprijed i gradimo zajedno ovu našu zemlju Bosnu i Hercegovinu na dobrobit svih njezinih naroda.

Nositelj liste Hrvatskog zajedništva za Hercegbosansku županiju dr. Nedjeljko Rimacgovorio je o nekompetentnosti i nesposobnosti sadašnje vladajuće garniture u Hercegbosanskoj županiji što potvrđuju svi statistički podaci i izvješća relevantih institucija.

Skupu su se obratili i Boro Krišto, nositelj federalne liste koalicije Hrvatsko zajedništvo, koji je posebno isktanuo da nije od onih Krišta iz Livna za koje se vežu sve negativnosti u Livnu i Hercegbosanskoj županiji, a Milan Rašetegorac Komo, načelnik Općine Kupres i nositelj liste za državni parlament ove koalicije pozvao je sve Duvnjake da svoj glas daju njemu, jer je i sam tri i pol godine živio u Tomislavgradu. Rekao je i da je u ovu utakmicu ušao s namjerom da na pošten način pobijedi kandidatkinju HDZ-a BiH, gospođu Borjanu Krišto i ako u tome ne uspije da je vrijeme da objesi kopačke o klin!

O položaju branitelja i svome radu u tri ranija mandata u Parlamentu FBiH govorio je Ante Čolak, nekadašnji načelnik i zapovjednik livanjske brigade. Svoj ponovni angažam u politici opisao je riječima:

– Poslodavci su šutjeli kada su se radnici bunili i sada nemaju radnika; učitelji su šutjeli kada se smanjivao broj prvašića i sada nestaju razredi i škole; nastavnici i profesori su šutjeli kada se smanjivao broj učenika i sada i oni za učenicima odlaze u bijeli svijet; svećenici su šutjeli na muku i zov vjernika i sada ostaju bez vjernika, majke i očevi su šutjeli kada su djeca polako odlazila i sada kuće ostaju bez stanovnika. I zato naglašavam! Nemamo pravo šutjeti jer će i nas nestati!

Opća poruka svih govornika bila je: nemajte straha, izađite na izbore 7. listopada i učinite svojim glasom promjenu koja će omogućiti hrvatskom narodu daljnje propadanje, stabilizaciju i ponovni oporavak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:05