StoryEditor

Cvitanović: Hrvati imaju neotuđivo pravo na BiH, HNS posljednja crta obrane

Piše D  /  04.06.2021., 01:06h

Mi ne možemo, rekao je Cvitanović, biti u potpunosti amnestirani za trenutak u kojem se nalazimo. 

"Svjesno smo ciljeva druga dva naroda. Pitam se je li naš odgovor uvijek bio adekvatan. Nadmudrujemo se u pojedinim dijelovima BiH, a zbog tog je naša pozicija često ugrožena. I mi, iako smo pripadnici istog naroda, često se ne razumijemo. Često se pitamo što su konkretni učinci HNS-a. Od tog ne možemo bježati ni danas. Na nama je da svojim konkretnim djelovanjem odgovorimo na ta pitanja. Točno znamo što nam drugi misle, ali moramo napokon učiniti sve što je do nas. Ne smijemo se odnaroditi. Naša opstojnost je neupitna kroz neotuđivo naše pravo na BiH kao našu domovinu", rekao je Cvitanović. 

Koristim prigodu, dodao je, i s ovog mjesta pozvati sve one koji imaju legitimitet u tri naroda da je krajnje vrijeme izaći iz ovog začaranog kruga.

"Ključ je u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ako iskreno želimo riješiti otvorena pitanja, onda trebamo prestati s nametanjem rješenja i u FBiH i u RS i u BiH. Neće se otvorena pitanja riješiti ako politički predstavnici Bošnjaka ne shvate da je naše pravo birati svoje predstavnike u tijela koja su za to Daytonom predviđena."

BiH je, dodao je, jedino moguća kao zemlja ravnopravnih naroda. Svi koji drugačije misle, ne žele dobro BiH, smatra predsjednik HDZ 1990. Bilo kakav pokušaji nametanja predstavnika Hrvatima vode ovu zemlju u neizvjesnu budućnost. 

"Upozoravam i na položaj Hrvata u RS. Ne smijemo nestati kao politički narod u RS, iako živimo u teškim uvjetima na tom području. Već su jasne težnje nekih stranaka iz RS za biranjem nelegitimnih hrvatskih predstavnika."

Što se HDZ 1990 tiče u HNS-u, Cvitanović je izjavio kako na zasjedanju HNS-a prisutno 40-ak od 93 izabranih i pozvanih dužnosnika ove stranke. 

"Uvijek smo davali doprinos zajedništvu i HNS-u. Iako smo u okviru naše stranke o nekim pitanjima imali različite poglede. HNS je posljednja crta obrane prava Hrvata na BiH. Često smo kao stranka, ali potpuno svjesno, plaćali cijenu stavljajući nacionalni interes ispred stranačkog. Ne žalim zbog toga."

Isto tako, naglasio je, jasno ćemo ukazivati na sve propuste nas samih i slabosti, koji nosimo najveću političku odgovornost. 

"Moramo biti svjesni različitih interesa i geopolitičkih interesa koji se ovdje prelamaju. To je oduvijek tako. Mi kao narod znamo da nam je budućnost u NATO-u i EU. Danas je nas ovdje oko 450, pokažimo odgovornost i usvajanjem rezolucije učinimo tu rezoluciju živom, ne dozvolimo da za dvije godine imamo gore demografske pokazatelje", rekao je Cvitanović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:33