StoryEditor
predsjednik HDZ-a 1990

Cvitanović: Nećemo koalirati s DF-om, još jače ćemo se boriti za nacionalne interese

Piše fena  /  06.10.2022., 14:26h

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 ocijenio je u četvrtak u Mostaru da je njegova stranka dobila značajno povjerenje na Općim izborima te da će se pozicionirat kao dio vlasti i preuzeti odgovornost u onolikom kapacitetu u kolikom je to povjerenje dobila.

- Ova stranka je parlamentarna stranka na svim razinama. U Domu naroda imamo tri direktna mandata već izabrana, a nadamo se i četvrtom - istaknuo je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako će se HDZ 1990, kao dio hrvatskoga nacionalnog kruga još jače zalagati za nacionalne interese, a potporu će dati hrvatskom zajedništvu do rješavanja pune ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Čestitao je kandidatkinji HNS-a Borjani Krišto što je, kako je kazao, napravila odličan uspjeh i za njega iznenađujući rezultat, kao i svima onima koji su joj dali potporu.

- Nažalost, takva potpora i rezultat su ponovno potvrdili ključne činjenice i stanje u BiH. Nikada prije nismo imali samo jednoga kandidata, a i sada, kad smo ga imali, potpuno je razvidno da nemamo mogućnost izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda koji će predstavljati taj narod - rekao je Cvitanović.

 Također je naglasio kako njegova stranka i on neće prihvatiti bilo kakvo odustajanje od upornoga inzistiranja promjena Izbornoga zakona i djelomične promjene Ustava koja će provesti sve presude Europskoga suda za ljudska prava i koja će u potpunosti provesti presudu Ustavnoga suda po apelaciji Ljubić.

Tvrdi da ima informacije kako međunarodna zajednica neće dići ruke od BiH i da će se nastaviti razgovori oko tih promjena.

 - U krajnjem slučaju, ako ne bude dogovora, nova nametanja i produkt toga moraju biti jedna potpuno nova funkcionalna i ravnopravna BiH, tri konstitutivna naroda i svih građana - naveo je Cvitanović.

Istodobno je pohvalio i odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekavši da je uvjeren kako je on upoznat s odnosima u BiH.

- Danas imamo političku stabilnost, nemamo neizvjesnost oko formiranja vlasti, imamo mogućnost napraviti vlast koja će odgovarati volji svih konstitutivnih naroda. Smatram da je ovo dobra odluka koja će odblokirati procese i ubrzati implementaciju rezultata i formiranje vlasti - dodao je čelnik HDZ-a BiH.   

On je odgovarajući na novinarske upite, također kazao kako HDZ 1990 neće nikada koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om.

 Što se pak tiče navoda da im je HDZ BiH prebacio dio glasova, Cvitanović je ustvrdio da "tko gubi ima pravo da se ljuti".

- Nitko nam nije dao glas osim našeg naroda - zaključio je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 12:29