StoryEditor
U SARAJEVU NEMA OPORBE

Cvitanović: Bošnjačka politika želi Hrvatima ukrasti političko predstavljanje u Domu naroda, vjerujem da će Schmidt nametnuti reformu Izbornog zakona

Piše DESK  /  26.07.2022., 18:30h

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, u razgovoru za N1 poručio je kako "apsolutno ne podržava prosvjede ‘građana‘" ispred OHR-a ocijenivši da onima koji organiziraju ove prosvjede, protiv najava izmjena Izbornog zakona BiH, nije cilj provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, nego "majorizacija i delegitimizacija" Hrvata.

"Apsolutno ne podržavamo (prosvjede) i protivim se ovakvom jednom vidu pritiska na OHR. Ovo je politički pamflet stranaka sa sjedištem u Sarajeva koje žele zadržati status quo i pokušati ponovo na izborima ukrasti političko predstavljanje Hrvatima. Ovo je licemjerje. Vrlo je jasno da u Sarajevu nema opozicije, svi su na istom tragu kada je cilj derogirati prava Hrvata, kako u Federaciji tako i u državi. Mi smo ponudili 11 različitih modela za izmjenu Izbornog zakona, ovaj nacrt koji se pojavi o javnosti dijelom je sličan našim zahtjevima", rekao je Cvitanović.

U ovom trenutku, budući da nismo vidjeli službeni dokument, dodao je, ovo bi  bio mali korak ka legitimnom predstavljanju u Domu naroda. Stranke iz Sarajeva odbile su sve moguće modele.

"Ovima koji organiziraju prosvjede nije cilj da se provedu te presude Europskog suda za ljudska prava. Oni hoće da naprave od Bosne i Hercegovine ono što nikada neće uspjeti – da bude građanska država".

Rekao je i kako ne zna što će biti sljedeći potez visokog predstavnika.

"Vjerujem da će na tom tragu nametnuti izmjene Izbornog zakona. Mi se ne možemo dogovoriti jer cilj bošnjačkih predstavnika nije dogovor."

Dnevnik.ba

27. ožujak 2023 23:04