StoryEditor
šef devedesetke

Cvitanović: Bosanski muslimani su europski narod s europskim vrijednostima, ne treba otkazati Orbanov posjet

Piše desk  /  23.12.2021., 07:29h
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je za N1 da su bosanski muslimani, kao Hrvati i Srbi, europski narod koji dijeli vrijednosti koje su potrebne za ulazak u Europsku uniju. Komentirajući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana poručio je kako mu se ne treba otkazati posjet Sarajevu zakazan za siječanj 2022. godine i da se s njim treba sjesti i otvoreno razgovarati.

Mađarski premijer Orban izjavio je da je problem integrirati BiH s dva milijuna muslimana u EU?

Cvitanović: Dva milijuna muslimana u BiH su sugrađani Hrvatima i Srbima. Kada govorim o bošnjačkim i srpskim političarima, ne govorim o narodima. Političari bacaju koske među narodima i zavađaju. Siguran sam da će Bosna i Hercegovina kao jedinstvena država ući u Europsku uniju i da smo svi ovdje europski narodi i da baštinimo europske vrijednosti.

Je li Orban usamljen u EU u ovakvim izjavama?

Ne mislim da će mnogo državnika u EU reći ovo što govori Dodik, ali ne mogu se zanemariti izjave Mađarske koja je članica EU. Ovo pokazuje da nismo odradili u BiH ono što smo trebali odraditi. Svatko nosi svoju odgovornost. Želimo BiH kao funkcionalnu, na europskom putu i ravnopravnih naroda, a nikako državu punu dnevnih tenzija.

Treba li otkazati dolazak mađarskom premijeru kako je zatražila Naša stranka?

Otkazivanje posjeta Orbanu dovest će do toga da još nekoliko država EU reagira na isti način. Ja sam protiv zabrane, ali sam za otvoreni razgovor, da Orban objasni što je želio reći. Dodik je očito imao značajnu međunarodnu ofenzivu i našao je saveznike u EU koji na stvari gledaju na isti način. Ponavljam, ne treba se otkazati posjet Orbana u Sarajevu.

Orban je najavio kako se spriječiti sankcije Dodiku. Ima li Dodik podršku u Hrvatskoj?

Nikada sankcije nisu donijele dobro BiH i degutantno mi je slušati od političara, posebno iz Sarajeva, kako traže da se uvode sankcije. Ne trebaju nam konfrontacije sa susjedima, pa ni s Mađarskom. Nama treba dogovor i unutarnje razumijevanje.

Za pitanja za koja su zainteresirani Hrvati, Dodik je rekao da će podržati svaki dogovor u Federaciji, i zbog toga ima razumijevanje Hrvatske, ali ne bih govorio da on ima podršku.

Nije li podrška ono što govori Zoran Milanović?

Citirat ću Milanovića kada je govorio o legitimnom predstavljanju, kazao je “mi nemam problem s Dodikom, riješit ćemo pitanje za 10 minuta”. Ovdje je ne vidim podršku Dodiku nego hrvatskom pitanju.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:32