MOSTAR, 19. veljače (FENA) – Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH na izvanrednom je zasjedanju u Mostaru jednoglasno usvojio niz zaključaka koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini i izmjena izbornog zakonodavstva. (Foto FENA/Emanuel Soca)EMANUEL SOCA -
StoryEditor
lider hdz 1990

Cvitanović: BiH ulazi u ozbiljnu političku krizu, pitanje državne imovine samo je izgovor

Piše desk  /  21.04.2023., 21:56h

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990., rekao je da Bosna i Hercegovina ulazi u vrlo ozbiljnu političku krizu i u neki oblik blokada na razini države.

Cvitanović je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” komentirao Zajedničku izjavu o imovini, koju su potpisali bošnjački članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici bošnjačkih političkih stranaka (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH).

“Smatram da je ovo još jedna pobjeda Bakira Izetbegovića, s jedne strane i Milorada Dodika, s druge strane. Epilog je dodatno dijeljenje i usložavanje odnosa, a ne vidimo europsku perpektivu”, istaknuo je Cvitanović.

Prema njegovim riječima, ni meta ni cilj nije državna imovina, već samo dodatno usložnjavanje odnosa i dodatne podjele i svađe.

“Cilj je neispunjavanje preuzetih obveza koji smo dobili kroz status kandidata za Europsku uniju, koji nismo zaslužili. Dodik je izvojevao još jednu političku pobjedu. Tzv. probosanske stranke su nakon odluke Schmidta o državnom zemljištu, išle u dizanje tenzija u BiH, s meni potpuno nepoznatim ciljem”, rekao je Cvitanović.

Naglasio je kako vjeruje da će BiH čekati blokade, te da navedena Zajednička izjava nikome ništa dobro ne može donijeti.

“Ta izjava im ne može ništa donijeti, već može neke procese zaustaviti. Ja smatram da se pitanje državnog zemljišta treba urediti državnim zakonom, da napokon stavimo tu zemlju u funkciju koja će biti u potpunosti na raspolaganju i entitetima i županijsma i općinama… Smatram da je politička neodgovornost na vrlo visokoj razini, izražena s obje strane”, poručio je Cvitanović.

Kako je rekao, kroz dizanje tenzija ne može se doći do rješenja.

“To definitivno nije ono što nam treba, svima u BiH. Ja ne očekujem da će biti apsolutne blokade, ali hoće neki vid blokade. Bojim se da ćemo učiniti nekoliko koraka unazad. Vrlo neizvjesno razdoblje je pred nama”, naveo je Cvitanović.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika o tome da nagovara Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH.

“Jednostrano napuštanje institucija bi u suštini pokazalo da ne postoji BiH, da sustav u potpunosti ne funkcionira… Ali do toga neće doći. Nama je potpuno neprihvatljiva teza o napuštanju institucija BiH”, poručio je.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 13:37