StoryEditor
predsjedateljica predsjedništva bih

Cvijanović u Vijeću sigurnosti: OHR guši demokratski proces u BiH. Njihovo mešetarenje po pitanju imovine koči napredak

Piše desk  /  10.05.2023., 19:33h

Prijeteće prisustvo OHR-a i njegovi stalni pokušaji da mikroupravlja BiH, guše demokratski proces i podrivaju nesmetan unutarnji dijalog i pomirenje koji su ključni za budući uspjeh BiH, kaže srpski član i predsjedateljica Predsjedništva Željka Cvijanović u svom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Zaista, nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego što rješava probleme, što pokazuje način na koji je izazvao i rasplamsao polemiku u vezi s vlasništvom nad javnom imovinom. U početku je bilo opće priznato da Ustav javnu imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnova za brojne zakone BiH, koji su još uvijek na snazi, a koji je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH. Entitetsko vlasništvo nad javnom imovinom priznaje se čak se i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali utjecajni strani dužnosnici - istaknula je Cvijanović, prenosi RTRS.

Ovo pitanje kaže, ni u jednom trenutku nije bilo sporno sve dok bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, sa svojim tipičnim imperijalnim stavom, nije intervenirao i tako otvorio čitavu polemiku.

- Nakon nekoliko godina, točnije 2012. godine, kada su strane u BiH postigle dogovor o pitanju javne imovine, tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko ga je poništio, prosto zato što ga nije izdejstvovao OHR i zato što mu se nije sviđao - objašnjava Cvijanovićeva.

Neizvjesnost u pogledu pitanja javne imovine, koja je kako kaže, nastala isključivo zbog mešetarenja OHR-a, sada koči suradnju i napredak u BiH, jer su se ovog pitanja uhvatili oni koji žele dalju centralizaciju BiH suprotno Ustavu.

- Ako će BiH ikada biti suverena, nezavisna, stabilna, funkcionalna i prosperitetna, onda vladavina u BiH mora da leži ne u rukama neizabranih stranaca koji donose despotske dekrete prema svojim željama i sklonostima, nego u rukama Ustava i njenih građana, u skladu s demokratskim načelima i vladavinom prava. Mislim da je svim članovima Vijeća nepobitnost navedenog očigledna, mada je možda posebno jasna mnogim zemljama čiji su predstavnici ovdje prisutni i koje imaju ponosnu povijest oslobođenja od despotske imperijalne vlasti određenih stranih sila - istaknula je Cvijanovićeva.

I članovi ovog vijeća, kaže, moraju priznati da su vladavinu prava dužni poštovati ne samo lokalni lideri u BiH, nego i oni strani dužnosnici koji godinama ignoriraju ili čak aktivno podrivaju Ustav BiH usuglašen u Daytonu, koji redovno i nonšalantno krše odredbe Bečke konvencije, kojima se zabranjuje uplitanje stranih diplomata u domaću politiku, i koji utiču na sudske predmete koji bi trebalo da se rješavaju isključivo u skladu s Ustavom i uz stvaran pravosudni integritet.

Navodi da ovo ukazuje na drugu veliku prijetnju po ustavni poredak u BiH.

- Nažalost, najveću izvitoperenost ustavne strukture BiH izazvala je upravo institucija koja je formirana da je štiti – Ustavni sud BiH. OHR se često žali da entiteti ne poštuju odluke Suda. Isti taj OHR licemjerno je naredio da su njegove odluke nedodirljive kada je riječ o postupcima pred sudovima u BiH. Zanimljivo je i da se OHR nikada ne bavi razlozima zbog kojih se odluke Suda nailaze na skepticizam, a to su korumpiranost sudskog procesa zbog miješanja i utjecaja samog OHR-a, uz utjecaj određenih stranih sila, kao i činjenica da kontrola nad Sudom leži u rukama trojice stranih sudaca - kaže Cvijanovićeva.

Ove strani suci, navodi ona, za koje je predviđeno da budu u sastavu Suda samo prvih pet godina njegovog rada, ne žive u BiH, nisu studirali pravo naše zemlje, ne govore lokalne jezike, i donose nemušte odluke za koje se mnogi slažu da zvuče kao politički akti sastavljeni da se udovolji određenim stranim silama, a ne kao pravno utemeljene odluke.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:28