Article_Top_970x250

Cvijanović: U BiH postoji sprega međunarodne zajednice i SDA

predsjednica rs

Cvijanović: U BiH postoji sprega međunarodne zajednice i SDA

svibnja 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odbacila je danas sve navode koji su izneseni na račun tog bh. entiteta tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje je izvješće podnio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, kao i tvrdnju da ukidanje OHR-a žele oni koji hoće destabilizirati BiH, već se, kaže, zalažu za njen europski put.

Kritizirala je pozivanje na bonske ovlasti visokog predstavnika te dodaje da je to suprotno nastojanjima da se BiH kreće na europskom putu.

Također, odbacila je tvrdnje da formiranje pričuvnog sastava policije RS predstavlja formiranje vojske RS ili oružanih snaga RS.

– To je čista izmišljotina i najobičnija, namjerno plasirana laž. Udari na policiju RS traju već nekoliko godina. Nije točna Inzkova tvrdnja da su nelegalna izvješća koja Vlada RS-a šalje Vijeću sigurnosti UN-a dajući svoje viđenje situacije u BiH – ustvrdila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedateljom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kaže da je formiranje Vladine Komisije za Srebrenicu isključivo u funkciji traženja istine i pomirenja, a ne revidiranja sudskih presuda i povijesti, jer za to nema pravni mandat.

Cvijanović je rekla da ni sedam mjeseci nakon održanih izbora nije formirana vlast na razini BiH i Federacije BiH te da je BiH „ušla u sivu zonu“.

Tvrdi da se namjerno blokira nova bh. vlast kako bi se spriječilo da stranke, izborni pobjednici u RS, preuzmu mandate na razini BiH.

To potvrđuje, kaže, opstrukciju europskog puta BiH, jer bez nove vlasti BiH ne može dobiti status kandidata za EU te da stavove BiH nitko ozbiljno ne prihvaća, ali i da nema ni reakcije međunarodne zajednice, zbog čega smatra da „postoji njihova sprega s SDA“.

Institucije RS, dodala je Cvijanović, uspješno funkcioniraju i nastavit će ustavnu i zakonsku obranu ovlasti tog bh. entiteta.

Dnevnik.ba