StoryEditor

Cvijanović: RS mora biti dom svih naroda, i u njoj se svi moraju osjećati sigurno

Piše D  /  06.11.2019., 01:11h

- RS jeste i mora biti dom svih naroda koji u njoj žive i svi se u njoj moraju osjećati komotno i sigurno – dodala je Cvijanović.

Kritizirala je odluke visokog predstavnika kada su u pitanju rješenja u ustavima entiteta.

- Nametanje amandmana na ustave entiteta, koje je učinio visoki predstavnik, predstavlja primjer nevjerojatnog intervencionizma i nasilja od nekoga tko svoju ulogu crpi od svojevrsne punomoći koju je dobio od entiteta kao potpisnika Aneksa 10. Daytonskog sporazuma – istaknula je Cvijanović u obraćanju na svečanosti u povodu 25 godina Ustavnog suda RS-a. 

U predstojećem periodu svi organi vlasti, svako iz svoje nadležnosti, trebalo bi, kazala je, da razmotre, "moglo bi se reći neustavno stanje u Bosni i Hercegovini, kao posljedicu intervencionizma visokog predstavnika podržanog odlukama Ustavnog suda BiH, donesenih preglasavanjem i tijesnom većinom".

Tvrdi da je zaštita ustavnosti i zakonitosti obaveza RS i njenog Ustavnog suda, što podrazumijeva i zaštitu ustavnog poretka u BiH ustanovljenog Daytonskim sporazumom.

- Ne može to biti samo stvar Ustavnog suda BiH, koji je u svojevrsnom zarobljeništvu većine koju kod ključnih odluka čine suci Bošnjaci i suci stranci – ustvrdila je Cvijanović, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:10