Article_Top_970x250

Cvijanović: Program reformi podrazumijeva suradnju s NATO-om, ali ne i članstvo

predsjednica rs

Cvijanović: Program reformi podrazumijeva suradnju s NATO-om, ali ne i članstvo

pro 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Program reformi BiH nije nikakav tajni dokument o članstvu u NATO, te da je jedina suštinski važna stvar da se zadrži isti angažman ovdašnjih oružanih snaga u aktivnostima koje Alijansa provodi zajedno s partnerima u okviru mirovnih misija.

Cvijanovićeva koja je i potpredsjednica SNSD-a, rekla je da postoji koalicijski dogovor o tome kada i pod kojim uvjetima će taj dokument biti poslan u Bruxelles.

"Taj program je bio upućen i pojedinim ljudima koji su bili funkcionari u dosadašnjem Vijeću ministara i oni su imali priliku pročitati ga. Prema tome, to je samo pokušaj oporbe da se oko Programa reformi napravi neka velika priča, galama i tenzija", rekla je Cvijanović novinarima u Stanarima komentirajući aktualnu oporbenu peticiju koja se potpisuje s ciljem objave Programa reformi BiH.

Rekla je da se Program reformi odnosi isključivo na suradnju s NATO-om i ne prejudicira nikakvo članstvo u tom vojnom savezu.

"Ne podrazumijeva nikakve posebne i drugačije aktivnosti u odnosu na stvari koje su do sada rađene. Kada radite na reformi oružanih snaga, to znači da jačate sigurnosne kapacitete, sudjelujete u mirovnm misijama i čitav niz aktivnosti koje je do sada BiH poduzimala", rekla je Cvijanovićeva.

Rekla je da je Program reformi bezazlen u odnosu na dokumente koje je usvajala oporba u RS-u, među kojima su oni koji se odnose na vanjsku politiku BiH.

"Tu je slagano da postoji široki konsenzus i opredjeljenje kada je riječ o aktivaciji MAP-a i članstvu u NATO-u. Oni su unijeli u dokumente koje su usvajali stvari koje apsolutno ne odražavaju istinu", rekla je Cvijanović.

Ponovila je da Program reformi nije problematičan i da govori o sustavnim reformama koje se trebaju provesti.

Cvijanović je rekla da su takvi dokumenti već potpisivani sa brojnim stranim faktorima, te da se u njima ovdašnjim vlastima spominju i sugeriraju reforme u raznim segmentima.

"Jedina suštinski važna stvar je upravo ta da se zadrži isti angažman naših oružanih snaga u aktivnostima koje NATO provodi zajedno s partnerima u okviru mirovnih misija", rekla je Cvijanović.

Dnevnik.ba