Article_Top_970x250

Cvijanović: Ovo je iznuđen potez, dolazi bolje vrijeme za Republiku Srpsku

o sjednici nsrs-a

Cvijanović: Ovo je iznuđen potez, dolazi bolje vrijeme za Republiku Srpsku

velj 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su usvojeni informacija u vezi s najnovijom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i osam zaključaka kojima se obvezuju predstavnici RS-a u državnim institucijama da u Parlament BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranim sucima i izboru domaćih sudaca u Ustavni sud BiH.

"Posebno je važno što smo prije skupštinskog zasjedanja usuglasili zaključke, a bila sam sigurna da će ova tema izazvati punu pažnju zastupnika i utjecati na podršku u zajedničkom nastupu u obrani interesa RS-a", rekla je Cvijanović novinarima nakon posebne sjednice NSRS-a.

Ona je istaknula da je ovo "prva stepenica" i da će na "nekoliko skupštinskih sjednica biti riječi o ovoj temi".

"Ovo je kompliciran proces i nemamo partnere u BiH s kojima možemo razgovarati o pitanjima koja opterećuju zemlju. Međutim, nastojat ćemo razgovarati i načinili smo pravi korak da stvari dovedemo u red, jer je ova kriza izazvana odlukom Ustavnog suda BiH koji je nastavio praksu OHR-a", dodala je Cvijanović.

Cvijanović je kazala da je Ustavni sud BiH "nedosljedan u radu".

"Umjesto da je naše raspoloženje raslo u BiH, sada smo došli u situaciju da se BiH nalazi u bezizlaznom stanju. To što bošnjački političari misle da se BiH može voljeti, očuvati i graditi zato što će stranci voditi računa velika je zabluda", kaže Cvijanović.

Ona je poručila da je potrebno urediti stvari u BiH, koja mora biti pravna država.

"To znači da se sudovi moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima. Iz ovoga mora proizaći pravna sigurnost koje sada nema, ni za građane, niti za institucije. Ovo što smo uradili je iznuđeni potez, jer je mnogo odluka doneseno na štetu RS-a i suprotno Ustavu. Narodna skupština je najpozvanija štititi interes našeg naroda i srce je demokracije, a danas je imala ključnu ulogu i pokazano je da o ključnim stvarima za RS moramo raditi zajedno. Dolazi bolje vrijeme za RS, koja će trajati, bez obzira hoće li trajati neki drugi", rekla je Cvijanovićeva. 

Cvijanović kaže da je Republika Srpska raspoložena ući u široku raspravu da bi bile poboljšane stvari u BiH.

"To znači da je naša ruka ispružena da poboljšamo stvari u pravosuđu, otklanjamo devijacije i da društvo živi u pravnoj sigurnosti. Ovo moraju raditi naši ljudi, a ne stranci. Da bi BiH imala budućnost, moramo se dogovoriti da se ne napadamo, da jedni drugima ne dokidamo nadležnosti, da ne produciramo krize kada ne postoji razlog i da se usmjerimo na ono što jest ekonomsko-socijalna situacija", zaključila je Cvijanović.

Dnevnik.ba