StoryEditor

Cvijanović: Odnosi u BiH postali su nepodnošljivi, nastavljamo slaviti 9. siječanj

Piše D  /  02.04.2019., 02:04h

Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka sa sjedištem u RS, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o Danu RS-a, usvojeno je osam zaključaka, među kojima i onaj da se traži da taj sud poništi ovu odluku.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je dodala da je RS ima nadležnost regulirati pitanje praznika, jer na razini BiH ne postoji takva suglasnost.

"Aktivnosti RS-a i njenih predstavnika u BiH zavisit će od antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv RS. Stoga očekujemo podršku za sprječavanje kršenja Daytonskog sporazuma, zbog čega mogu nastati ozbiljne posljedice po teško stečeni mir i stabilnost u BiH", jedan je od zaključaka.

"Odnosi u BiH postali su nepodnošljivi", rekla je Cvijanović, nakon sastanka koji je inicirala s predstavnicima stranaka sa sjedištem u RS i navela da RS ima odgovor na sva osporavanja

Jedan od zaključaka je da je odluka Ustavnog suda donesena preglasavanjem sudaca iz srpskog naroda, što je “nastavak političkog poticanja etničnog konflikta, što je i dovelo do tragičnog sukoba i ratnih događaja”.

Istaknuto je da ostaje obvezujuća Deklaracija Narodne skupštine RS-a iz 2015. godine povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH.

"Ustavni sud BiH preuzima ulogu koju je ranije imao OHR", ustvrdila je Cvijanović.

Taj sud je 29. ožujka proglasio neustavnom odredbu o 9. siječnju kao Danu RS, nakon što je usvojio zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih izaslanika Vijeća naroda RS te ukinuo odredbu u tom zakonu koja glasi "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. siječanj se utvrđuje kao Dan Republike".

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. siječnja kao "Dana RS“.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:41