Article_Top_970x250

Cvijanović o odluci SIP-a: SDA, SDS i PDP kažnjavaju Srebreničane, jer su glasali za Grujičića

predsjednica rs

Cvijanović o odluci SIP-a: SDA, SDS i PDP kažnjavaju Srebreničane, jer su glasali za Grujičića

sij 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Cvijanović je naglasila da istovremeno SDA, uz svesrdnu pomoć SDS-a i PDP-a, na ovaj način kažnjava Srebreničane zbog toga što su uvjerljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnjom odlukom o poništavanju izbora na većini biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju, Središnje izborno povjerenstvo BiH na najgrublji način osporila izbornu volju birača u ovim lokalnim zajednicama i stavila se u službu ostvarivanja zajedničkih političkih interesa Sarajeva i opozicionih stranaka u Srpskoj.

- Ova skandalozna odluka predstavlja svojevrsnu osvetu građanima Doboja od onih političkih stranaka koje su uzurpirale SIP, a koje su u tom gradu svedene na nivo statističke greške - istaknula je Cvijanović.

Ona je naglasila da istovremeno SDA, uz svesrdnu pomoć SDS-a i PDP-a, na ovaj način kažnjava Srebreničane zbog toga što su uvjerljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

- Posebno je sramotno to što su izborni rezultati poništeni isključivo na onim biračkim mjestima na kojima glasaju srebrenički Srbi, ali ne i tamo gdje dominantno glasaju Bošnjaci - ukazala je predsjednica Srpske.

Ona je konstatirala da se neosnovanim i neargumentiranim odlukama, poput ove, nastavlja urušavanje integriteta SIP-a koje je započeto nelegalnim izborom ovog saziva i instaliranjem pojedinih članova koji su na to mjesto došli direktno sa pozicija savjetnika svojih stranačkih lidera ili iz stranačkih organa i struktura.

- Republika Srpska osuđuje ovakvu odluku kao neopravdanu, politički motiviranu i usmjerenu na osporavanje izborne volje građana Srpske, kao i urušavanje njenog demokratskog kapaciteta. Osuđujemo i političku motiviranost SIP-a, činjenicu da su namjerno odugovlačili odluku, da su kršili zakon, kao i to što rade po direktivi raznih centara moći koji smatraju da načelničko mjesto u Srebrenici treba biti rezervirano za Bošnjake, bez obzira na volju birača - poručila je predsjednica Republike.

Dnevnik.ba