Article_Top_970x250

Cvijanović o Izetbegoviću: "Čovjek koji je ogledalo radikalizma i ekstremizma poziva na sankcije drugih"

Predsjednica Republike Srpske

Cvijanović o Izetbegoviću: "Čovjek koji je ogledalo radikalizma i ekstremizma poziva na sankcije drugih"

svibnja 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Arhiva

Predsjednica Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je Srni da se o budućnosti BiH mora razgovarati, ali i odlučivati, jer ovo što imamo je teška bolest.

Da su politički predstavnici bošnjačkog naroda zainteresirani za budućnost BiH, rekla je Cvijanović, onda bi nešto uradili i da je osiguraju, a ovako samo po tko zna koji put dokazuju da je za njih prihvatljiva jedino BiH u kojoj će dominirati jedan narod, a na štetu druga dva.

Nema iste vizije

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da nema nikakvih pregovora entiteta o budućnosti BiH, rekla je rekla da je njihova stvar da li će pregovarati ili neće.

- Naše je da nudimo i znamo zašto to radimo. Nemamo istu viziju zemlje koja bi trebalo da bude zajednička. Nećemo centralizaciju na štetu interesa Republike Srpske i to je stav naših institucija. Mogli smo biti partneri, ali Bakir i njemu slični za to nisu sposobni - istakla je.

Ona je dodala da Republika Srpska nema vremena za iscrpljivanje, niti spremnosti za odricanje od svoje autonomije, te da je već dovoljno oštećena međunarodnim intervencijama usuglašenim sa željama Bošnjaka.

Glava u pijesku

- U jednom se, ipak, može složiti sa Izetbegovićem, a to je da su pregovori o zemlji u kojoj možemo živjeti završeni krajem 1995. godine. Na takvu zemlju smo dali suglasnost, a na ovu kakva je ispala, nismo nikada. Zato je neophodno razgovarati, a ne zabijati glavu u pijesak i tavoriti u zemlji koja je teško bolesna zbog upornih ratnih i političkih pokliča koji dolaze iz Sarajeva i nastojanja da se kalja i uništava Republika Srpska - naglasila je Cvijanović.

Komentirajući ponovni Izetbegovićev poziv Vijeću za implementaciju mira da uvede sankcije predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog secesionističkih prijetnji, Cvijanović je rekla da je to ustaljena matrica političkog Sarajeva, a posebno Bakira Izetbegovića i da je jedino važno da ušutkaju Dodika i nanesu štetu Republici Srpskoj.

- Da na sankcije drugih poziva čovjek koji je ogledalo radikalizma i ekstremizma, kao i problematičnih veza takve prirode samo je dokaz više da se o budućnosti BiH mora razgovarati, ali i odlučivati, jer ovo što imamo je teška bolest - poručila je predsjednik Cvijanović.

Dnevnik.ba