Article_Top_970x250

Cvijanović o aferi s ikonom: "Pokušava se baciti mrlja na posjetu Lavrova RS"

Predsjednica Republike Srpske

Cvijanović o aferi s ikonom: "Pokušava se baciti mrlja na posjetu Lavrova RS"

pro 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da se nekorektnim problematiziranjem ikone, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu, nastoji skrenuti pažnja sa skandala koji su izazvali članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbijajući da se u Sarajevu sastanu s Lavrovim.

Cvijanović je kazala kako se galamom pokušava pronaći protuteža "skandalu" koji su napravili Željko Komšić i Šefik Džaferović time što nisu željeli da prime ruskog ministra vanjskih poslova.

- Mislim da se tu neuspješno pokušava baciti mrlja na posjetu diplomate velikog formata Sergeja Lavrova Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, što je velika stvar. Suština je da se sastao s dužnosnicima iz RS-a i nakon toga otišao obaviti protokolarne obaveze u okviru posjete Sarajevu. Šteta je što to određeni ljudi nisu prepoznali kao priliku da sa Lavrovom pričaju o bitnim stvarima, već su pokazali nedoraslost situaciji i apsolutno nepoštovanje prema Rusiji i izvrgli ruglu BiH - zaključila je ona.

Kazala je i kako ponašanje Federacije BiH nije fer jer je Rusija uprkos dugovanjima u ratnom periodu davala plin, od kojeg BiH zavisi.

- Oni prosto ne mogu da podnesu činjenicu da Rusija radi, da postoji, jer im je neko rekao da je to loše. Bosna i Hercegovina je toliko mala, neuglađena, nesređena i nevažna zemlja, a vi onda još na to sve pokušavate dodatno da pokažete da ničemu niste dorasli. Mi svaki dan moramo da pokažemo svijetu da ničemu nismo dorasli - kazala je Cvijanović.

Govoreći o tome što nisu odmah prokomentirali aferu koja se pojavila kaže da je došlo do spleta nesretnih okolnosti.

- I ja mislim da smo kasno odgovorili. Mislili smo da ne treba na svaku galamu odgovoriti. Slažem se da je trebalo dva tri dana ranije odgovoriti i reći šta je u pitanju - kazala je Cvijanović.

Dnevnik.ba