StoryEditor
predsjedateljica predsjedništva bih

Cvijanović: Nijedno slovo Ustava i Daytonskog sporazuma ne predviđa postojanje tzv. "državne imovine BiH"

Piše fena  /  19.04.2023., 17:10h

Srpski član i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je da ne postoji slovo Ustava, niti Daytonskog sporazuma koje predviđa postojanje tzv. "državne imovine BiH".

Upitana da prokomentira zajedničku izjavu koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te lideri bošnjačkih stranaka, Cvijanovićeva je rekla Srni da odluka Ustavnog suda BiH na koju se pozivaju potpisnici nije nikakav ustavni osnov, već dokaz da je u BiH sasvim moguće da najviši pravni i politički akt najflagrantnije urušavaju oni koji su dužni da ga štite, prenosi Srna

Ona je ocijenila da baš smiješno djeluje i njihova navodna posvećenost suverenitetu BiH, a istovremeno moljakanje stranog faktora da se umiješa u njene unutarnje poslove, kažnjavajući one koji nisu po volji političkog Sarajeva.

- Ono što je zapravo antidaytonsko i što više od dva desetljeća destabilizira BiH, nisu politika Milorada Dodika i Republike Srpske, već patetični pokušaji bošnjačkih lidera da nasiljem i galamom prigrabe nešto što BiH Ustavom i Daytonskim sporazumom ne pripada - istaknula je Cvijanovićeva.

Ukazala je da je to sva suština nefunkcionalnosti i političke paralize koju će BiH, s obzirom na ovakve izjave, u bliskoj budućnosti veoma teško prevazići.

14. travanj 2024 14:58