Article_Top_970x250

Cvijanović: Narušeno je pravo na predstavljanje konstitutivnih naroda

predsjednica republike srpske

Cvijanović: Narušeno je pravo na predstavljanje konstitutivnih naroda

lis 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zbog neformiranja vlasti na nivou BiH narušeno je pravo na predstavljanje konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama, izjavila je za radio RTRS-a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Zbog neformiranja vlasti na nivou BiH narušeno je pravo na predstavljanje konstitutivnih naroda u zajedničkim institucijama, izjavila je za radio RTRS-a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Gostujući u emisiji Otvoreno rečeno, Cvijanović je istaknula da takvo stanje nije u skladu sa Ustavom, te da je iznevjerena volja građana jer nisu implementirani rezultati izbora. Između ostalog, poručila je da će Srpska adekvatno odgovoriti i na Deklaraciju SDA, o čemu će se raspravljati i u Narodnoj skupštini početkom studenog.

Politička uvjetovanja bošnjačkih političkih predstavnika i traženje lojalnih partnera iz Srpske doveli su do toga da BiH i nakon godinu dana od izbora nema formiranu vlast. Osim narušenog prava na predstavljanje konstitutivnih naroda, narušena je i volja birača, poručuje predsjednica Srpske. Također, ne vjeruje da je moguća nova većina u bh. parlamentu, ali i podsjeća da bi se tim potezom vratili četiri godine unazad, jer bi opet vlast formirale stranke iz Srpske koje nemaju izborni legitimitet.

- Znači li to da se nivo BiH može konstituirati samo onda kada Bakir Izetbegović dobije suradnike iz Republike Srpske koji su njemu po volji? Ne vjerujem u taj scenarij nove parlamentarne većine. Kombinatorika je moguća, ali i kada bi se tako nešto desilo, to bi bilo sve, a samo ne bi bio uspjeh - ističe Cvijanović.

I uvjetovanjem sa ANP-om, odnosno članstvom u NATO, pokazuje se kakve su namjere, prvenstveno bošnjačkih političkih predstavnika, upozorava Cvijanović. O namjerama prema Srpskoj dovoljno govori i Deklaracija SDA, a predsjednica Srpske uvjerava da će na Deklaraciju institucije adekvatno odgovoriti. Naglašava da će se početkom studenog na sjednici Narodne skupštine razmatrati ne samo ovaj dokument, već i stanje u BiH i odnos prema institucijama Srpske. Jedinstvo u Parlamentu je potrebno, ali ga Cvijanović ne očekuje.

- Bilo bi dobro da imamo jedinstvo, i ponudit ću jedinstvo kao formulu za zajedničko političko djelovanje po pitanjima koja su strateški važna za Republiku Srpsku. S druge strane, nije tragedija ako ne bude jedinstva, jer smo mi i ranije važne stvari utvrđivali, a da nismo imali podršku svih stranaka. Mislim da je važno da postoji široka podrška ovakvim idejama zato što mi znamo, da ono o čemu ćemo debatirati, uživa široku podršku građana - navela je Cvijanović.

Srpska osim na političke, ima odgovore i na aktualne socio-ekonomske probleme. Cvijanović je naglasila podršku institucija kada je riječ o pronatalitetnim mjerama, odnosno demografskoj obnovi. Prioritet ostaje jačanje gospodarstva i povećanje broja zaposlenih.

- Radimo na tome da se rastereti gospodarstvo, ali svaki put da se to odrazi na povećanje plaća u privatnom sektoru i uspijevamo u tome. To je i način da zadržimo ljude - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske istaknula je da je značajna podrška Srbije kada je riječ o poticajima za mlade poduzetnike. Podsjetila je da se realizira i nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, gradi se auto-put od Banja Luke prema Prijedoru i od Banja Luke prema Srbiji, a uz to radi se na modernizaciji i opremanju škola i bolnica širom Srpske.

Dnevnik.ba