Article_Top_970x250

Cvijanović: Katastrofalan rad SIP-a pokazuje da je sve rađeno politički motivirano

predsjednica RS

Cvijanović: Katastrofalan rad SIP-a pokazuje da je sve rađeno politički motivirano

stu 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je sve besmisleno što je Središnje izborno povjerenstvo BiH do sada radilo.

Cvijanović je navela da je prvo bio besmislen i nezakonit način izbora članova SIP-a.

Ona je naglasila da se SIP ne može promatrati kao ozbiljna institucija, da građani nemaju povjerenja i da razumiju da je SIP izazvao zbrku.

Cvijanović je ocijenila da se SIP BiH poslom bavim ad hok, a ne sistemski.

- Činjenica je da su izbori mogli biti sprovedeni kada je trebalo, jer je bila bolja epidemiološka situacija. Iako su stručnjaci upozoravali da će od studenog biti najgori period, SIP je pomjerio termin izbora - napomenula je Cvijanović.

Cvijanović je istaknula da sve ovo vrijeme postoji ogromna manipulacija što je nedopustivo.

- Oni su preskočili činjenicu da se ne mogu postavljati ljudi dok nisu implementirani izborni rezultati. Nisu implementirani rezultati od prošlih izbora, nije bilo provedenih konkursnih procedura i mnogo drugih stvari - dodala je Cvijanović komentarajući činjenicu da danas ističu mandati načelnicima i gradonačelnicima.

Ona je navela da će zbog katastrofalnog rada SIP-a biti prekršeni zakoni i da načelnicima i gradonačelnicima prestaju mandati.

- To pokazuje da je sve rađeno politički motivirano i bez plana, osim ako plan nije da se izazovu neredi i ne održe izbori. Međutim, naše je da radimo jer se treba boriti da se stvari isprave - rekla je Cvijanović u Aginom Selu kod Banja Luke, prenosi Srna.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić rekao je da je vakuum nastao zahvaljujući problemu sa SIP-om i izbornim procesom i da nije bilo razloga da izbori budu pomjereni.

- Trebalo je da izbori budu održani u listopadu i da se sada bavimo drugim stvarima, jer imamo problema sa epidemijom - rekao je Radojičić.

Dnevnik.ba