StoryEditor
posjet hrvatskoj

Cvijanović i Milanović: "Daytonski sporazum dovoljna zaštita za sve građane u BiH"

Piše desk  /  16.03.2023., 14:12h

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji pruža dovoljno zaštite za sve konstitutivne narode i građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi od političkih predstavnika Hrvatske.

Navela je da je sastanak sa Zoranom Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve s ciljem ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regiji, prenosi Avaz.

- Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju vanjske trgovinske razmjene i projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana - navela je Cvijanović.

Cvijanović je izrazila zahvalnost na pristupu Milanovića, kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji, kako je istakla, pruža dovoljno zaštite prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i drugih koji žive u BiH.

- U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo, moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjedskih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu - navela je ona.

Cvijanović je navela da je istakla da su opredijeljeni za dijalog, kao i da je sastanak bio u funkciji izgradnje razumijevanja i uspostavljanja još bolje saradnje u narednom periodu.

Pomoć Banovini

Kada je riječ o pomoći Republike Srpske Banovini nakon zemljotresa, Cvijanović je istaknula da je zadovoljna svaki put kada može da se pomogne.

- Ponosni smo svaki put kad možemo da interveniramo, a tako je bilo i kad je u pitanju bila pomoć Baniji i to je bio jedan iskorak kako bismo pokazali da dijelimo zajedničke brige. Treba jedni drugima da priskočimo u pomoć kada god je to potrebno - naglasila je ona.

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regiji, kao i o položaju Hrvata u BiH.

Dostojanstven status za Hrvate

- Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman da razgovaram sa svakim. Kod Cvijanović vidim malo veći kvantum dobre volje i zdravog razuma - rekao je Milanović.

Milanović je podsjetio da je BiH zasnovana na Dejtonskom sporazumu.

- Dejton je temelj BiH, a u interesu je Hrvatske, pravde i prava da se to ne dira, jer onda iz toga može izaći samo zlo - rekao je on.

Milanović je opet ponovio kako "Željko Komšić nije predstavnik Hrvata", dok za trećeg člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, "svog starog poznanika", kaže da su u kontaktu.

- Dogovorili smo da je nakon posjeta Cvijanović dobrodošao i Bećirović, a nažalost, drugi formanti ne dolaze u obzir - rekao je Milanović.

Cvijanović će se danas sastati i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a planiran je i posjet Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković".

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 18:25