StoryEditor
summit lidera

Cvijanović: Članstvo u EU nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone

Piše desk  /  11.09.2023., 17:07h

U Skoplju je održan Samit lidera regiona u okviru procesa Brdo-Brijuni. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je za RTRS da je članice Samita upoznala da je članstvo BiH u Europskoj uniji nemoguće dok neimenovani stranac nameće zakone i uzurpira nadležnosti institucija.

Cvijanovićeva je rekla da je nespojivo da netko tko se predstavlja kao visoki predstavnik mijenja i nameće zakone zemlji koja se kreće ka EU.

- Razumijem, naravno, da postoji visoki predstavnik kao dejtonska kategorija, ali isto tako ne može taj neko da uzurpira nadležnosti legalno izabranih institucija koje su najpozvanije da na europskom putu rade svoj dio posla - istaknula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Samit protekao u mirnoj i dobroj atmosferi, bez otvaranja krupnih pitanja.

- Organizatori su krenuli s dobrim polaznim točkama, a to je da ne razgovaramo o stvarima o kojima se ne slažemo, bilo da je riječ o regionalnim ili nekim našim unutarnjim pitanjima - kaže Cvijanovićeva.

Ističe da je dobra atmosfera doprinijela do toga da imamo i neke zajedničke zaključke.

- Ti zaključci su i poruka, koja se šalje Europskoj uniji. Kada je riječ o ubrzanju procesa produživanja BiH EU, postojala su različita mišljenja. Pojedine članice su tražile da se to oroči i stavi konkretan rok, a neki su bili nezadovoljni rokom 2030. godina, koja je ispostavljena prije nekoliko dana od dužnosnika EU - ističe Cvijanovićeva.

Navodi da bi to podrazumijevalo da se naprave novi akcijski planovi.

- Podsjetila sam da BiH ima 14 prioriteta, koji zahtijevaju veliku političku pažnju i dogovor. Upoznala sam prisutne na sastanku i da smo počeli da izvršavamo neke od tih obveza, bez obzira što mi razumijemo da EU ima pravo da dodijeli i kandidatski status, i da  zeleno svijetlo za pristupanje pregovorima. Moram reći i da je prevladavao stav da su zemlje zapadnog Balkana u nefer poziciji - navodi Cvijanovićeva.

U Skoplju je održan sastanak lidera zemalja sudionica procesa Brdo Brijuni, kojem je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

01. svibanj 2024 12:43